Guvernul revizuiește bugetul de stat: alocări majore pentru economie și reduceri semnificative în domeniul protecției sociale
În urma rectificării bugetului de stat, aprobată astăzi de Guvern, s-a majorat suma alocată domeniului economiei, cu peste 304 milioane de lei, dar cel mai mult s-a tăiat din finanțarea protecției sociale, aproximativ 821 de milioane de lei. Diminuarea semnificativă a acestor resurse este cauzată de reducerea transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat, susține autorul proiectului, Ministerul Finanțelor.
Scăderea alocărilor destinate domeniului protecției sociale este un lucru pozitiv, susține expertul financiar Dumitru Vicol.
„Asta înseamnă că veniturile în bugetul asigurării sociale de stat va fi mai mare. Mai exact, bugetul asigurării sociale de stat va putea cumula mai multe venituri din taxe, adică de la angajați. Astfel, bugetul stat va trebui să transfere mai puțin pentru a acoperi bugetul”, a spus expertul.
În același timp, documentul prevede că se vor majora cu peste 287 de milioane de lei transferurile pentru învățământ, dintre care 42,4 milioane de lei pentru a asigura achitarea salariilor angajaților instituțiilor din acest sistem, aflate la autogestiune. Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii va beneficia de un sprijin financiar mai mare cu 100 de milioane de lei, suma direcționată din buget pentru reabilitarea drumurilor va fi mai mare cu 622 de milioane de lei, iar cea pentru extinderea pădurilor se va majora cu 60 de milioane de lei.
Volumul granturilor oferite de partenerii externi vor fi mai mici decât cele planificate inițial cu 41,6 milioane de lei, iar împrumuturile externe vor fi mai mari cu aproape 629 de milioane de lei. Diminuarea volumului granturilor este nesemnificativă, iar creșterea împrumuturilor externe nu este ceva ieșit din comun, iar principalul este ca acești bani să fie utilizați pentru investiții, precizează expertul Dumitru Vicol.
„De când noi am devenit membri candidați, relația noastră se transformă de la unul care primește multe granturi, la unul care primește mai mulți bani. O să ne bazăm mai mult pe împrumuturi decât pe granturi. Asta e noua politică care o promovează Uniunea Europeană. Și mai este o chestie importantă, e că Moldova trece pragul la țările cu venituri medii, iar asta înseamnă că și accesul la granturi e mult mai restricționat din partea instituțiilor financiare internaționale”, a conchis Dumitru Vicol.
După rectificarea bugetului, veniturile vor crește cu 1,18 miliarde de lei, ajungând până la peste 67 miliarde de lei. În același timp, cheltuielile se vor diminua cu aproximativ 493 de milioane de lei și vor însuma 82,1 miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat se va reduce cu 1,67 miliarde de lei și va constitui 15,1 miliarde de lei. Proiectul urmează să fie votat în Parlament.