Social

Ministerul Educației și cel al Finanțelor au înregistrat un amendament pentru majorarea salariilor profesorilor în funcție de gradul didactic

Un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2025 pentru majorările gradelor didactice, manageriale și claselor de salarizare pentru metodiști și conducătorii muzicali a fost înregistrat recent în Parlament, ca răspuns la solicitările sindicatelor și profesorilor de a crește lefurile. La protestul organizat astăzi în fața Parlamentului, mai mulți dascăli și sindicaliști au cerut salarii mai mari, spunând că nu mai pot face față cheltuielilor, iar creșterea de 9% propusă de autorități nu este suficientă.

Salariile propuse pentru anul viitor pentru cadrele didactice nu vor acoperi cheltuielile în contextul noii crize energetice. Sindicatele cer ca salariul să fie majorat cu cel puțin 14-15%, iar un obiectiv final pentru anul următor rămâne creșterea lefurilor cu 35 la sută. În același timp, salariul din domeniul educației și cercetării ar trebui să fie egal cu cel mediu pe economie prognozat pentru anul viitor, adică de peste 16.000 de lei, a declarat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu.

„Să aibă loc schimb de informații, să aibă loc consultări și desigur să aibă loc negocieri pe marginea stabilirii salariului minim pentru anul 2025. Noi am solicitat un salariu minim pe țară de 6 mii de lei. Am fost informați de Cabinetul de miniștri că vom avea maximum 5500 de lei. Avem creșterea prețurilor la resursele energetice, avem creșteri la tarife, iar puterea de cumpărare a salariului scade.”

Cadrele didactice sunt nemulțumite că autoritățile nu au inclus în proiectul bugetului de stat pentru anul 2025 cerințele lor privind creșterea salariilor. Banii pe care-i primesc nu le ajung pentru trai, ne-au spus manifestanții.

„Noi nu trăim, existăm, nu ajungem prețurile din urmă”;

„Salariul este foarte mic, lucrul este foarte mare, volumul este foarte mare și cerem să fim auziți și respectați. Sunt la pensie și sunt nevoită să mai activez ca să am un trai cât de cât bun”;

„Suntem obligați să lucrăm mult mai mult decât putem fizic ca să acoperim toate cheltuielile. Eu cred așa - dacă vrem o generație de oameni culți, dacă vrem să trăim în UE, trebuie să avem o educație de calitate”.

Solicitarea de a majora salariile cadrelor didactice cu 35 la sută este nerealistă din cauza posibilităților financiare reduse. În schimb, în urma discuțiilor Ministerului Educației cu cel al Finanțelor, a fost înregistrat un amendament pentru majorarea salariilor profesorilor în funcție de gradul didactic, a precizat ministrul de resort, Dan Perciun.

„Se propune majorarea gradelor didactice, a gradelor manageriale și a claselor de salarizare pentru metodiști și lucrători muzicali. Clasele de salarizare pentru metodiști și conducători muzicali vor fi majorate de la 52 la 56. În cazul cadrelor didactice, gradele vor crește de la 970 gradul II la 1500 de lei, gradul I - până la 2800 de lei, iar gradul superior - până la 4 mii de lei. Gradele manageriale ar urma să crească de la 300 de lei - gradul II - la 1000 de lei, de la 600 de lei - gradul I - la 1500 de lei și de la 1000 de lei la 2000 de lei - pentru gradul superior”.

Noi majorări salariale pentru cadrele didactice ar putea avea loc anul viitor sau deja în 2026, în funcție de resursele financiare disponibile, a mai adăugat Dan Perciun.

Citește mai mult