Revista presei // Situația în sectorul gazelor naturale rămâne incertă; Tiraspolul pune presiune pe Chișinău să-i rezolve criza gazului
Publicațiile din RM scriu că gazoductul transbalcanic este pe moment singura rută prin care gazele rusești pot ajunge în regiunea transnistreană, după 1 ianurie 2025. Totuși, Gazprom nu a dat deocamdată semne că intenționează să livreze gaze în stânga Nistrului, acțiune calificată de experți drept o modalitate de a ține autoritățile de la Chișinău în suspans, și de a crea tensiuni sociale înaintea unor alegeri parlamentare decisive, care ar urma să aibă loc în 2025.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a reconfirmat săptămâna aceasta, că prelungirea acordului de tranzit cu „Gazprom” după 31 decembrie 2024 este exclusă în totalitate, transmit publicațiile din R. Moldova. Totodată, Ministerul Energiei de la Chișinău a confirmat că Gazprom nu a făcut rezervări de gaze pentru regiunea transnistreană prin conducta Trans-Balcanică. Jurnal.md notează că instituția este în contact cu colegii din țările de pe această rută și cunoaște că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025.
Gazoductul transbalcanic este singura rută viabilă pe care gazele rusești pot ajunge în regiunea transnistreană, din 1 ianuarie, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Chișinăul este pregătit să intervină în cazul unei crize umanitare provocate de o eventuală întrerupere a livrărilor, însă Tiraspolul nu va beneficia de gaz gratuit, ci va trebui să achite costurile, la fel ca malul drept al Nistrului, a menționat Oleg Serebrian. Oficialul a subliniat în context că autoritățile de la Chișinău vor oferi sprijin locuitorilor din stânga Nistrului, prin generatoare, combustibil, alimente și medicamente, inclusiv pentru școlile cu predare în limba română.
Situația în sectorul gazelor naturale rămâne incertă, titrează TVR MOLDOVA. Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într un interviu pentru TVR că mai există o alternativă prin care malul stâng al Nistrului să nu rămână fără gaz în luna ianuarie. „Rămâne încă șansa de bronare, până la sfârșitul anului… să broneze în baza cantităților zilnice. A fost așa o situație în 2019. Deci nu este o problemă dacă este voință de a rezolva pentru următoarea perioadă”, a menționat Vadim Ceban.
Tiraspolul pune presiune pe Chișinău să-i rezolve criza gazului, transmite TV8. Deși anume agresiunea rusă este factorul care a determinat Kievul să pună punct tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, Tiraspolul inoculează locuitorilor din stânga Nistrului ideea că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate de o posibilă criză a gazelor, notează postul de televiziune. „Apare întrebarea: Cine trebuie să negocieze? Este așa o organizație precum MoldovaGaz. În Moldova există oameni de stat, care au mandatul Guvernului și președintelui să poarte negocieri”, a menționat liderul regiunii de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, citat de TV8. Presa controlată de regimul de la Tiraspol a inițiat o adevărată campanie de manipulare, răspândind și falsuri precum că fără ei toată țara se va scufudă în beznă. Separațiștii, însă, nu spun nimic despre Moscova, care ezită să livreze gaze regiunii, ocolind Ucraina, observă autorul articolului.
În următoarele săptămâni, autoritățile române vor continua discuțiile atât cu partenerii din Moldova, cât și cu producătorii de energie, pentru a găsi cele mai bune soluții în fața provocărilor energetice regionale, scrie portalul bani.md, citându-l pe Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja. Oficialul de la București a declarat că România este pregătită să sprijine Republica Moldova în contextul unor posibile dificultăți energetice după 1 ianuarie 2025, precizează publicația. „Situația nu este una ușoară, dar discutăm zilnic cu autoritățile din Republica Moldova și cu principalii producători de energie electrică din România pentru a identifica soluții. Problema pe termen scurt este să vedem ce cantități putem furniza Moldovei, dar fără a face rabat de la securitatea energetică națională”, a subliniat Burduja.
Eugenia Gușilov, director la Romania Energy Center, a declarant pentru Moldova 1 că acum se va „ testa în ce măsură România poate să-și asume responsabilitatea pentru obiectivul pe care și l-a asumat prin Strategia Energetică 2025-2035: care prevede între altele, și alimentarea în orice condiții cu curent electric și gaz a Republicii Moldova. Va fi primul test de foc, menționează expertul. Săptămâna aceasta se va încerca creșterea capacității de interconectare la maxim pentru a permite exportul de energie electrică din România către Republica Moldova”, a punctat experta în energetică pentru postul public de televiziune.
UE promite Moldovei ajutor în domeniul energiei, dar trage și un semnal de alarmă, constată Europa Liberă. Uniunea Europeană s-a arătat pregătită să continue sprijinul pentru sectorul energetic al RM, dar a îndemnat autoritățile de la Chișinău să grăbească construcția liniilor electrice de interconectare cu România, remarcă autorul articolului. Republica Moldova nu are linii de înaltă tensiune care să o lege direct de România, iar electricitatea pe care o importă periodic de pe piața europeană este livrată prin linii electrice ocolitoare, care trec prin Ucraina, unde infrastructura energetică este bombardată tot mai intens de forțele ruse, dar și prin regiunea transnistreană. Această situație poate duce la apariția unor pene de curent la nivel național, așa cum s-a întâmplat și în toamna lui 2022, semnalează Europa Liberă. Autorul articolului atrage atenția că este în curs construcția unei linii electrice de înaltă tensiune din sudul R. Moldova spre Chișinău, care ar asigura importuri mari din România prin interconectarea Isaccea – Vulcănești. Dar lucrările durează mai mult decât se preconiza, iar linia de 400 kV urmează să fie dată în folosință abia la sfârșitul anului 2025.
Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc, titrează Deutsche Welle. Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion, consideră autorul articolului, Vitalie Călugăreanu. Chișinăul testează generatoarele de la instituțiile strategice iar Tiraspolul pregătește transferul pacienților grav bolnavi la Chișinău, punctează editorialistul. Rusia nu a rezervat capacități pentru Transnistria pe conducta transbalcanică după 31 decembrie 2024. Ultima zi când putea face asta era 16 decembrie, amintește Vitalie Călugăreanu, semnalând că sistarea livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană înseamnă colaps economic și criză umanitară la Tiraspol, precum și un deficit de 40% de energie electrică la Chișinău. Este ultima carte pe care o joacă Rusia pentru a deturna cursul pro-european al Moldovei prin compromiterea guvernării pro-UE, în ajunul anului electoral 2025, când au loc alegeri parlamentare decisive. Rusia nu a rezervat capacități pentru Transnistria via „Turkish Stream” până pe 16 decembrie – ultima zi când mai putea face asta pentru livrări spre Moldova în luna ianuarie 2025. Pe acest traseu, „Gazprom” mai are la dispoziție o singură posibilitate: să rezerveze capacități pentru Transnistria pe gazoductul alternativ (pe ruta transbalcanică) de pe o zi pe alta. Poate face asta inclusiv pe 31 decembrie 2024, doar că acest joc de a ține Chișinăul în suspans ar costa enorm concernul rus, conchide editorialistul DW.
Validarea referendumului pro-european și realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte sunt evenimentele majore în politica internă, care au marcat pozitiv anul 2024, constată analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Expertul trece în revistă și principalele realizări în plan economic pentru Republica Moldova, dar evidențiază și cele mai mari eșecuri ale anului. „Cea mai mare nerealizare este că instituțiile statului, practic, au privit pasive cum este creată o adevărată rețea instituțională, ilegală desigur, de corupere a alegătorilor - rețeaua Șor, o rețea de 300 de mii de alegători, despre care a început să vorbească în mod deschis și președinta Maia Sandu, și reprezentanții altor instituții din stat (...). Nu că n-am fi avut această corupere și anterior, dar anume când s-a ajuns la această stare instituționalizată a ei, amploarea pe care a luat-o, desigur, este ceva fără precedent; și acesta este un mare rateu al instituțiilor statului”, a semnalat Ion Tăbârță. Radio Chișinău amintește că, anul viitor, în Republica Moldova urmează să fie organizate alegeri parlamentare. Analiștii avertizează că ingerințele Federației Ruse, fără precedent în scrutinul prezidențial și referendumul din acest an, se vor intensifica și mai mult. Miza Kremlinului ar fi, potrivit experților, ca în Legislativul de la Chișinău să acceadă o majoritate controlabilă, pentru a putea deturna parcursul european al Republicii Moldova, rezumă Radio Chișinău.