FMI acordă o nouă tranșă pentru sprijin bugetar și avertizează asupra riscului creșterii inflației
Republica Moldova va beneficia de o nouă tranșă de circa 162,6 milioane de dolari SUA din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost luată în data de 17 decembrie de către Consiliul de directori executivi al FMI. Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor curente va constitui circa 810,2 milioane dolari SUA.
Experții FMI au notat că, deși autoritățile au respectat țintele indicative stabilite în program, parcursul reformelor structurale a fost neuniform. Pentru a proteja Moldova de impactul șocurilor și a îmbunătăți perspectivele de creștere economică, este esențială promovarea unor reforme suplimentare, care să ducă la îmbunătățirea situației bugetare și a alocării mijloacelor din bugetul de stat, la consolidarea securității energetice, fortificarea guvernanței și a supremației statului de drept, precum și la avansarea pe calea adaptării la schimbările climatice și atenuării efectelor adverse ale acestora.
În acest sens, directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, a recomandat următoarele măsuri:
consolidarea treptată a politicii bugetar-fiscale;
protecția celor mai vulnerabile pături ale populației;
o mai bună executare a investițiilor capitale și creșterea veniturilor bugetare;
crearea Curții Anticorupție și asigurarea adecvată cu personal a Procuraturii Anticorupție;
monitorizarea politicii monetare, având în vedere presiunile inflaționiste și riscurile externe.
Riscul creșterii inflației este înalt din cauza unor eventuale șocuri energetice
Experții FMI notează că, deși începând cu luna octombrie 2023 inflația s-a menținut în jurul țintei de 5 la sută, prognozele pentru anul viitor sunt incerte, iar riscul înrăutățirii situației este înalt, în principal din cauza războiului din Ucraina și a unor eventuale șocuri energetice noi.
Creșterea economică pentru 2025, revizuită în scădere
Potrivit FMI, economia Republicii Moldova își revine și prognozează o creștere economică de 2,6 la sută pentru anul curent și 3 la sută pentru anul 2025, față de 3,7 la sută, prognozat anterior.
Reducerea deficitului bugetar
Experții FMI se așteaptă la o reducere a deficitului bugetar, de la 5,2 la sută din PIB în 2023 la 4,4 la sută în 2024 și 4,0 la sută în 2025, datorită veniturilor mai mari decât s-a prognozat, determinate de creșterea puternică a salariilor și importurilor și de ținerea sub control a cheltuielilor.