Social

Criza energetică// Spitalele din regiunea transnistreană riscă să se închidă, iar școlile și universitățile ar putea trece la învățământul online

Spitalele din regiunea transnistreană riscă să-și întrerupă activitatea, iar școlile ar putea trece din nou la învățământul la distanță, dacă Gazprom nu-și va onora obligațiile contractuale din 1 ianuarie. Scenariile au fost discutate în cadrul unei ședințe a așa-numitului consiliu de securitate, condusă de liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski, pe 19 decembrie.

Potrivit așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană, în cazul în care Gazprom va reduce sau va sista complet livrările de gaze naturale către malul stâng al Nistrului, Centrala de la Cuciurgan, care în prezent asigură o mare parte din necesarul de energie electrică al malului drept, va trece la utilizarea cărbunelui ca sursă principală de combustibil.

Întreprinderile ar putea trece la un regim de muncă pe timp de noapte, acolo unde acest lucru este posibil. Școlile, colegiile și universitățile ar urma să revină la învățământul la distanță, iar grădinițele vor fi frecventate exclusiv de copiii ai căror ambii părinți sunt angajați.

Presa de la Tiraspol scrie că, în cazul în care concernul rus nu își va onora obligațiile contractuale, unele spitale și policlinici din regiune își vor suspenda activitatea. Pacienții vor fi redirecționați către centrele medicale care vor continua să funcționeze, conform unei liste ce urmează să fie aprobată de așa-numitul minister al sănătății de la Tiraspol.

Începând de luni, 23 decembrie, examenele medicale programate ar urma să fie suspendate, pentru a elibera paturile, în vederea gestionării eventualelor situații de urgență ce ar putea necesita asistență în regim staționar.

„Pe lângă apelurile obișnuite, ambulanțele vor transporta pacienții și la spitalele în care va exista încălzire centralizată”, a declarat pretinsa șefă a așa-zisului minister al sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul.


Precizăm că Republica Moldova riscă să se confrunte cu o criză energetică, din 1 ianuarie, când expiră tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Federația Rusă condiționează livrările pentru malul stâng, pe rute alternative, de plata pretinsei datorii de peste 700 de milioane de dolari pe care malul drept ar fi acumulat-o. Chișinăul recunoaște, oficial, doar 8,6 milioane de dolari din această pretinsă datorie, bazându-se pe recentul audit la Moldovagaz.

Autoritățile spun că, în cazul în care regiunea transnistreană va fi nevoită să treacă printr-o criză umanitară, vinovată va fi Rusia care, deși poate livra gaze pe rute alternative, refuză să o facă. Chișinăul a dat asigurări că, dacă o astfel de criză va deveni realitate, va interveni, inclusiv legislativ, pentru a ajuta cetățenii din stânga Nistrului.

Printre măsurile analizate se numără acordarea compensațiilor la energie, furnizarea generatoarelor și combustibil pentru acestea, precum și livrarea medicamentelor și alimentelor necesare. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a precizat într-un interviu la Radio Moldova că, în caz de necesitate, pacienții din spitale sau copiii din instituțiile de plasament de pe malul stâng ar putea fi transferați pe malul drept, pentru a beneficia de îngrijire adecvată.

Precizăm că, după ce au făcut apel către Chișinău să negocieze cu Moscova și Kievul, în ajun, pretinsele autorități din stânga Nistrului au trimis scrisori în Rusia, cerând sprijin pentru asigurarea livrărilor de gaze naturale în regiune. Într-un răspuns oferit anterior pentru „Teleradio-Moldova”, Biroul politici de reintegrare a declarat că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova fac toate demersurile necesare pentru a soluționa problema energetică, având ca prioritate protejarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Reamintim în acest context că regiunea transnistreană se află, din 11 decembrie, în stare de urgență economică. Pe 16 decembrie, și autoritățile de la Chișinău au instituit starea de urgență.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult