Externe

Corespondență Dan Alexe // Steve Bannon, Viktor Orbán, Meloni și Europa înaintea uraganului Trump

20 ianuarie va fi data inaugurării lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat al său, iar Europa, dar și Ucraina, Israelul și practic întreaga planetă așteaptă cu înfrigurare, întrebându-se care vor fi primele măsuri și decizii ale acestuia. La Kiev, Volodimir Zelenski și membrii guvernului său speră cu tărie că Donald Trump nu va întrerupe brusc ajutoarele pentru Ucraina, deoarece, în calitate de om de afaceri care se mândrește că este un negociator, Trump nu va dori să încheie un acord cu Vladimir Putin din care el, SUA și Occidentul ar părea că dau înapoi.

Ucraina nu se poate baza pe bunăvoința lui Trump pentru a garanta pacea – ci, în schimb, trebuie să rămână întărită în așa măsură încât Rusia să pună capăt agresiunii și să nu îndrăznească să atace din nou.

Cine se bucură însă de bunăvoința lui Trump în Europa? Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a fost, de pildă, indicată de mulți în Europa drept un potențial sprijinitor și contact major al lui Trump, Mateusz Morawiecki, polonezul din grupul său conservatori și reformiști europeni, spunând înainte de Crăciun că ea este „un intermediar ideal” între Europa și noua administrație din SUA. Miliardarul Elon Musk este, de asemenea, printre fanii lui Meloni. Dar nu toată lumea din „Trumpland” e convinsă de acreditările conservatoare ale Giorgiei Meloni.

În acest timp, Steve Bannon, fostul strateg șef al lui Trump și alți fideli ai MAGA (facțiunea lui Trump din partidul republican) sunt hotărâți să oprească orice pas sau influență din partea lui Meloni. În ultimele săptămâni, ei au atacat-o pe Meloni în presa italiană, caracterizându-o drept o politiciană de stânga camuflata ca populistă. Ea nu este una dintre noi: i-a reproșat lui Meloni Steve Bannon, pentru că „s-a poziționat pe lângă globaliști” și că a fost „unul dintre cei mai mari susținători ai continuării războiului în Ucraina”.

Adevărata punte către Trump în Europa? Nu Meloni, consideră Bannon, ci liderii populiști Marine Le Pen din Franța, Nigel Farage din Marea Britanie și Viktor Orbán din Ungaria, care sunt cu adevărat în ton cu loialiștii MAGA.

În ce-o privește pe Giorgia Meloni, prietenia ei cu Elon Musk pare că a fost o salvare politică. Problema pentru ea va fi cât de mult va dura relația lui Elon Musk cu Donald Trump.

Pe vremuri, Steve Bannon spera să devină consilierul dreptei populiste a Europei. El a lansat o organizație europeană însărcinată să unească facțiunile de ultra-dreapta și eurosceptice deseori certate ale continentului. Mișcarea lui nu a decolat niciodată, în mare parte din cauza diferențelor dintre partidele național-populiste, inclusiv în privința războiului Rusiei în Ucraina și a migrației.

Elon Musk a făcut însă incursiuni printre populiștii europeni și partidele de extremă dreapta, pe de o parte din cauza dolarilor pe care îi poate atrage ca subvenții. Astfel, Nigel Farage speră la o donație considerabilă pentru partidul său Reform din Marea Britanie, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD) a fost încântată de sprijinul lui Musk – și de unda de șoc pe care asta a transmis-o prin politica germană.

Echipa lui Musk a purtat discuții despre cum patronul platformei «X» va discuta în direct cu Alice Weidel, candidata neofascistă AfD la postul de cancelar, înainte de alegerile din Germania din 23 februarie, confirmând ceea ce scrisese deja săptămânalul Der Spiegel.

Altfel zis, anul următor va fi modelat, mai mult decât orice, de modul în care Trump interacționează cu o lume tot mai schimbată. Washingtonul este esențial pentru aproape orice, mai mult ca oricând.

Dan Alexe

Dan Alexe

Autor

Citește mai mult