Tarifele diferențiate la energie electrică nu vor putea fi aplicate, deoarece lipsesc echipamentele necesare
Tarifele diferențiate la energie, deși au fost adoptate și urmează să intre în vigoare pe 20 ianuarie, nu vor putea fi aplicate, deoarece atât consumatorii, cât și furnizorii de energie nu dispun de toate echipamentele necesare. La modul practic, până la finele anului 2025, în toată țara vor fi instalate 35 de mii de contoare inteligente, în cadrul unui proiect-pilot, lansat de Ministerul Energiei, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și cu sprijinul financiar al Guvernului Italiei. Precizările au fost făcute pentru Teleradio Moldova de către secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu.
Potrivit funcționarei, proiectul a fost lansat în vara anului trecut și prevede contorizarea inteligentă a 3% dintre consumatorii Republicii Moldova. Mai exact, urmează a fi instalate 35 de mii de contoare, dintre care 20 de mii - la Premiere Energy Distribution și 15 mii - la RED Nord. Până în prezent, au fost instalate 3 mii de contoare.
„Săptămâna trecută și săptămâna aceasta, au fost livrate încă 14.000 la ambii distribuitori. Aceste contoare urmează să fie instalate începând cu luna februarie. Dar pe lângă contoare au mai fost livrate echipamente esențiale pentru crearea infrastructurii de măsurare inteligentă: concentratoare, servere, module de comunicație și alte componente necesare pentru transmiterea și procesarea automată a datelor. În ceea ce privește întreprinderile mari, ele au contoare trifazate, contoare care pot fi citite pe oră, dar în acest moment încă nu există tot echipamentul necesar ca distribuitorii să poată să citească consumul pe ore și aceste contoare sunt citite actualmente o dată la 24 de ore”, a precizat Cristina Pereteatcu.
În același timp, pentru aplicarea tarifelor diferențiate, este necesar de întrunit minim câteva condiții:
contoarele pentru evidență comercială a energiei, instalate la consumatori. Acestea trebuie să fie cu memorie pentru a înregistra consumul în intervale orare;
toate contoarele menționate trebuie să fie conectate la o rețea securizată de transport de date pentru citirea de la distanță a datelor de consum;
operatorii de distribuție trebuie să dispună de platforme digitale pentru colectarea datelor de pe contoare și platforme digitale pentru prelucrarea datelor citite;
furnizorii de energie electrică trebuie să-și modifice pachetele de servicii în platformele digitale care fac calculele de facturare. Ulterior, instalarea contoarelor moderne în sectorul casnic se face pe grupuri de consumatori care sunt conectați la aceleași celule de transformare.
Prin urmare, „chiar dacă acest tarif diferențiat a fost anunțat de către ANRE, el nu poate fi aplicat din motiv că proiectul-pilot este în desfășurare și, tehnologic, încă se lucrează ca acest tarif diferențiat să poată fi aplicat”.
„Nu este posibil, pentru că nu este un sistem atât de simplu pe care poți să îl unești într-o zi și să spui că funcționează. Astea sunt niște procese care durează și, în general, pilotarea, așa cum o planificăm noi, cu toate 35.000 de contoare, va fi pe parcursul anului 2025”, a conchis Cristina Pereteacu.
Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 3 decembrie, noi tarife la energia electrică. Astfel, clienții Premier Energy vor achita 4,1 lei/kWh, cu 75% mai mult, iar cei ai FEE Nord vor plăti 4,68 lei/kWh, în creștere cu aproximativ 64%. Prețurile vor intra în vigoare la data publicării Hotărârilor ANRE în Monitorul Oficial.
În același timp, din 20 ianuarie, ar putea fi aplicate tarife diferențiate în funcție de orele de consum. Astfel, pentru consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, a fost stabilit un tarif de 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07:00 și 23:00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 07:00.
Consumatorii casnici din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.
Ce înseamnă contor inteligent și ce avantaje oferă
Contoarele inteligente măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele. Pentru transmiterea datelor, sistemul de contorizare inteligentă utilizează liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power Line Communication) și serviciile operatorilor de telefonie mobilă. Datele centralizate sunt transmise către un sistem de control, ceea ce permite analiza comportamentului consumatorilor.
Locurile de consum al energiei electrice care urmează să fie dotate cu contoare inteligente sunt selectate conform unor algoritmi prestabiliți, în funcție de criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente.
Contoarele inteligente vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie și parametrilor de calitate de către operatorii de distribuție, identificarea accidentelor, restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de incidente, facilitarea integrării surselor regenerabile, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile, în funcție de orele de consum.
Datele deja colectate în cadrul programului-pilot sunt analizate și vor fi utilizate la elaborarea de noi politici informate și pilotarea tarifului diferențiat.
În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale.