EXPLICĂM // Cât de rapid ar putea fi racordate la rețelele Moldovagaz localitățile din Zona de Securitate
Planul de racordare a celor 14 localități din Zona de Securitate la rețelele de gaze naturale gestionate de malul drept va fi prezentat, cel mai probabil, vineri, 10 ianuarie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Proiectarea și construcția de noi gazoducte și puncte de racordare se vor face concomitent și în termene cât mai restrânse, a precizat pentru Teleradio-Moldova președintele interimar al Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban. El a evitat să spună totuși cât ar putea să dureze lucrările, dar a lăsat să se înțeleagă că este un proces de durată. Prin urmare, pare puțin probabil ca locuitorii acestor sate să obțină acces la gaze în această iarnă.
„În mod normal, asemenea lucrări durează de la șase până la nouă luni, cel puțin. Vom încerca să scurtăm durata, dar nu vă pot spune perioada concretă. Dacă luăm tot lanțul proiectului - de la inițiere, proiectare, până la achiziții ș.a.m.d. - toate acestea durează. De obicei, noi realizăm un program investițional începând din luna februarie până în decembrie. Este vorba de 9-10 luni, cu efectuarea tuturor procedurilor. În cazul dat, va fi de urgență, într-un termen proxim”, a explicat Vadim Ceban.
Nu sunt limpezi deocamdată nici costurile investițiilor. Suma estimativă va fi prezentată ANRE, care va lua decizia finală, a precizat Ceban.
Menționăm că, luni, Comisia Situații Excepționale a decis racordarea a 14 localități la rețelele de gaze naturale gestionate de către operatorii de distribuție licențiați din cadrul grupului SA Moldovagaz. În special, este vorba despre localitățile: Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari; Hîrbovăț și s. Varnița din raionul Anenii Noi; Fîrlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni, care sunt conectate tehnologic la rețelele de gaze de pe malul stâng al Nistrului.
Potrivit deciziei CSE, operatorii sistemelor de distribuție urmează să prezinte, în termen de cinci zile lucrătoare de la adoptarea deciziei, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectivelor investiționale menționate.
Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba propunerile de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții ale operatorilor de sistem în termen de trei zile lucrătoare de la prezentarea acestora.
Amintim, criza energetică din regiunea transnistreană și localitățile din perimetrul Zonei de Securitate s-a agravat odată cu decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, ora 07:00. Concernul rus a invocat refuzul părții moldovenești de a achita așa-numitele datorii istorice, estimând pretinse creanțe de peste 700 de milioane de dolari, sumă contestată de Republica Moldova și infirmată printr-un audit internațional.