Revista presei // Rusia a lansat cea mai mare operațiune hibridă împotriva Guvernului pro-european al R. Moldova
Publicațiile din RM descriu situația complicată din sectorul energetic în care s-au pomenit localitățile din stânga Nistrului după ce Rusia a sistat livrarea gazelor naturale în regiune. Instituțiile de presă analizează motivele care au stat la baza acestei decizii, dar și posibilele consecințe pentru ambele maluri ale Nistrului.
Țelul crizei energetice regizate de Putin în Moldova. E titlul unei analize publicate de Deutsche Welle. Este ultima pârghie prin care Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova, după ce toate tentativele anterioare au eșuat, constată autorul articolului, Vitalie Călugăreanu. El amintește că în acest an, în Republica Moldova, urmează să aibă loc alegeri parlamentare, iar Kremlinul și regimul separatist de la Tiraspol vor să dea vina pe Chișinău pentru criza energetică pe care au generat-o. Și asta, ca să amplifice nemulțumirea populației față de guvernarea pro-europeană și să avantajeze electoral partidele pro-ruse.
Rusia a lansat cea mai mare operațiune hibridă împotriva Guvernului pro-european al Republicii Moldova, scrie Iulian Chifu, într-un editorial pentru CaleaEuropeană.ro, preluat de TVR Moldova. Analistul consideră că Moscova nu a ales întâmplător data de 1 ianuarie pentru a opri furnizarea de gaz spre regiunea separatistă nistreană. Data a fost aleasă special pentru a coincide cu încheierea contractului de tranzit al gazului pe teritoriul Ucrainei și a da vina pe Chișinău pentru criza energetică ce ar fi apărut din cauza pretinselor datorii istorice la gazul rusesc, scrie Chifu. Datoriile pretinse de Gazprom nu au fost recunoscute niciodată, fiind indentificate drept false de un audit internațional, menționează Iulian Chifu.
Rusia a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii, amenințând cu închiderea robinetului, notează TV8. Subiectul crizei energetice este folosit ca parte a războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova, explică și expertul Mihai Avasiloaie, redactorul-șef al portalului StopFals, citat de același post de televiziune. În timp ce Chișinăul depune eforturi pentru a asigura furnizarea de energie pe ambele maluri ale Nistrului, Tiraspolul continuă să respingă soluțiile propuse de partea dreaptă și amplifică retorica propagandistică, acuzând Chișinăul de declanșarea crizei, constată TV8.
Cu rezerve tot mai mici de cărbune pentru producerea curentului electric și cu dezechilibre tot mai pronunțate în rețea, pretinsa administrație de la Tiraspol mizează în continuare pe reluarea livrărilor de la Gazprom și pe revenirea la status quo-ul în care gazul să fie din nou gratuit, notează Moldova 1. Concernul rus ar putea reîncepe livrările, pe gratis, dar în cantități mai mici, suficiente doar pentru consumul intern al regiunii, nu și pentru producerea curentului electric pentru malul drept al Nistrului, menționează postul public de televiziune. Autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să accepte aceste condiții, sugerează fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, citat de Moldova 1. Dacă ei au tot invocat că sistează livrările de gaze pentru că nu sunt achitări, atunci să insistăm și noi ca cei din stânga Nistrului să achite și să nu mai avem problema întreruperii livrărilor”, a spus Parlicov.
Europa Liberă notează că regiunea separatistă susținută de Rusia a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom. Rămasă fără gaze rusești la 1 ianuarie și trecută la producția de electricitate pe bază de cărbune, centrala de la Cuciurgan riscă să epuizeze rapid și acest combustibil, semnalează autorul articolului publicat pe site-ul postului de radio. Tipul de cărbune cu care funcționează se găsește doar în Donbasul ocupat de Rusia, de unde nu mai poate fi adus. „Fiecare centrală se proiectează pentru un anumit tip de cărbune”, a explicat Europei Libere directorul Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, Mihai Tîrșu. Potrivit expertului, MGRES nu poate folosi alt tip de cărbune, care arde la o temperatură diferită, ducând la distrugerea utilajului. Autoritățile de la Chișinău spun că rezervele de cărbune din regiunea transnistreană sunt suficiente pentru funcționarea centralei încă pentru aproximativ 28 de zile. Estimarea diferă de cea a administrației separatiste de la Tiraspol, care declara că are stocuri pentru aproximativ 50 de zile, cam până la sfârșitul lunii februarie, amintește Europa Liberă.
Din criză în oportunitate: Antreprenorii moldoveni lansează prima Comunitate Energetică Investițională, transmite Jurnal.md. În cadrul proiectului, Mediul de afaceri local vine cu soluții inovatoare pentru reducerea dependenței de sursele externe de energie, promovând producerea locală a energiei din surse regenerabile, notează publicația.
Veridica prezintă un Top al FAKE NEWS-urilor & DEZINFORMĂRILOR, demontate de autorii publicației pe parcursul anului 2024. Republica Moldova a fost în atenția propagandei ruse în special în contextul referendumului privind integrarea europeană a țării și al alegerilor prezidențiale, menționează sursa citată. În goana după narațiuni cât mai „convingătoare” și panicarde, propaganda a ajuns uneori la derizoriu, lansând falsuri care stârnesc râsul, constată Veridica. În paralel cu narațiunile îndreptate direct împotriva referendumului, mediul online și presa tradițională au abundat în falsuri despre Uniunea Europeană, menite să crească nivelul euroscepticismului printre alegătorii din Republica Moldova, pentru a-i determina să voteze împotriva cursului occidental. Pe de o parte s-a încercat să se creeze o imagine a Uniunii Europene în care țările mici sau noii membri nu beneficiază de aceleași drepturi. Tot aici poate fi remarcat falsul că România e un stat de mâna a doua în UE și că aderarea nu a ajutat-o din punct de vedere economic, și că R. Moldova riscă aceeași soartă. O altă temă majoră a narațiunilor false promovate în 2024 a fost cea a existenței unei așa-numite agende LGBT sau că deja a devenit obligatorie în Republica Moldova, iar Occidentul îi impune Republicii Moldova ideologia anti-familie, amintește Veridica.
Portalul anticorupție.md face la rândul său un top al celor mai mediatizate investigații jurnalistice, realizate în 2024 de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice în colaborare cu profesioniști din cadrul altor instituții mass-media din RM, dar și de peste hotare. Astfel, pe parcursul anului 2024, cea mai accesată investigație a fost cea privid „Integritatea hibridă” a președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel. Materialul a produs discuții pe tot parcursul anului în diferite instituții publice - de la Parlament, Ministerul Justiției, partide politice și altele. ECOCID în Ucraina: Bomba cu ceas pentru Moldova. E titlul unei alte anchete cu impact, care, potrivit portalului anticorupție.md vizează ecocidul care se întâmplă în Ucraina, generat de războiul de agresiune din partea Rusiei. Războiul are repercusiuni și pentru țările vecine, Moldova și România fiind primele afectate, relevă investigația. Ecologiștii spun că războiul asupra mediului e o bombă cu ceas – solul infectat cu particule chimice va sângera încă mulți ani și va produce efecte dezastruoase, iar substanțele periculoase vor ajunge în timp departe de hotarele Ucrainei. Autoritățile din Moldova recunosc că nu au suficiente resurse specializate pentru a monitoriza detaliat schimbările de mediu, astfel încât să determine cât de mare este impactul războiului din țara vecină asupra mediului, dar sunt conștiente că efectele negative se vor face simțite în doi-trei ani.