Directorul CRJM, despre reorganizarea procuraturilor teritoriale: O măsură firească și necesară
Noua structură a Procuraturii din Republica Moldova, care presupune reducerea numărului de unități teritoriale de la 36 la 14, începând cu 1 aprilie 2025, reprezintă o continuare a reformei sistemului judecătoresc aprobată anul trecut. Scopul reformei este de a optimiza activitatea instituțiilor de drept și creșterea eficienței acestora, a declarat directorul executiv al CRJM, Ilie Chirtoacă. Potrivit acestuia, țara noastră se află printre statele cu cel mai mare număr de sedii judecătorești și procuraturi raportat la numărul de populație, ceea ce genera probleme în funcționarea sistemului.
„Este o mișcarea firească, având în vedere că anul trecut, a fost aprobată o lege privind reorganizarea sistemului judecătoresc. Aceasta include schimbarea jurisdicției unor sedii și o reformă mai amplă, care presupune ca în Republica Moldova să existe mai puține instanțe și sedii judecătorești, însă acestea să aibă mai mulți judecători care să muncească împreună pentru a asigura: repartizarea aleatorie a dosarelor și scăderea volumului de muncă echitabil”, a spus Ilie Chirtoacă.
Situația este similară și în cazul procuraturilor, unde numărul redus de procurori afectează specializarea acestora și împiedică distribuirea echitabilă a volumului de muncă. În aceste condiții, reforma este necesară pentru a sincroniza activitatea instanțelor judecătorești cu cea a procuraturilor, susține Ilie Chirtoacă.
Expertul a avertizat, de asemenea, că ar putea exista unele dificultăți pentru cei care activează zilnic în domeniu, însă acestea vor avea efecte pe termen scurt. „Avocații, judecătorii și procurorii pot fi nevoiți să parcurgă distanțe mai mari pentru a ajunge la noile sedii, dar și transferul dosarelor din sediile lichidate care este proces birocratic complex”, a explicat Ilie Chirtoacă.
Pe termen lung, însă, această reformă va genera economii semnificative pentru bugetul de stat, reducând costurile administrative și de întreținere a instituțiilor. „Având în vedere că suntem o țară mică cu resurse limitate, nu cred că este judicios să păstrăm 44 de sedii ale instanțelor judecătorești. Orice reformă este dureroasă, însă avantajele sunt pe deasupra incomodităților pe care le creează reforma”, a concluzionat expertul.
De menționat că pe 24 ianuarie curent, prin ordinul Procurorului General, Ion Munteanu a fost stabilită noua structură a Procuraturii. Potrivit ordinului, mai multe instituții, ținând cont de harta judecătorească, se vor reorganiza prin fuziune, după cum urmează:
- Procuraturile din Fălești, Sîngerei și Glodeni se vor uni cu Procuratura municipiului Bălți, formând Procuratura Bălți;
- Procuraturile din Briceni și Ocnița se vor contopi cu Procuratura raionului Edineț, formând Procuratura Edineț;
- Procuraturile din Cantemir și Taraclia se vor fuziona cu Procuratura raionului Cahul, formând Procuratura Cahul;
- Procuratura raionului Călărași se va uni cu Procuratura raionului Strășeni, formând Procuratura Strășeni;
- Procuraturile din Anenii Noi, Ștefan Vodă și Tighina se vor contopi cu Procuratura raionului Căușeni, formând Procuratura Căușeni;
- Procuratura raionului Basarabeasca va fuziona cu Procuratura raionului Cimișlia, formând Procuratura Cimișlia;
- Procuraturile din Dubăsari și Criuleni vor forma Procuratura Criuleni;
- Procuraturile din Dondușeni și Rîșcani se vor contopi cu Procuratura raionului Drochia, formând Procuratura Drochia;
- Procuraturile din Ialoveni și Leova vor fuziona cu Procuratura raionului Hîncești, formând Procuratura Hîncești;
- Procuraturile din Rezina și Telenești vor forma Procuratura Orhei, iar Procuratura raionului Șoldănești va fuziona cu Procuratura raionului Orhei;
- Procuratura raionului Florești va fuziona cu Procuratura raionului Soroca, formând Procuratura Soroca;
- Procuratura raionului Nisporeni se va uni cu Procuratura raionului Ungheni, formând Procuratura Ungheni;
- Oficiile Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești vor fuziona cu Oficiul central al Procuraturii UTA Găgăuzia, formând Procuratura UTA Găgăuzia.
Structura Procuraturii municipiului Chișinău nu se va schimba.
Procuraturile Basarabeasca, Șoldănești, Oficiile Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și Oficiul central al Procuraturii UTA Găgăuzia își vor înceta activitatea la intrarea în vigoare a acestui ordin.
De asemenea, vor fi constituite noi subdiviziuni, precum Secția de combatere a corupției și spălării banilor, Secția de combatere a infracțiunilor contra mediului și Secția de reprezentare a învinuirii în Curtea Supremă de Justiție.
În plus, procurori specializați pe corupție, tortură, trafic de ființe umane, crime cibernetice și alte infracțiuni vor fi desemnați în cadrul procuraturilor teritoriale.
„Noua arhitectură a procuraturii urmează să răspundă tendințelor fenomenului criminalității, să eficientizeze capacitățile de management a instituției, să îmbunătățească investigațiile desfășurate pe diverse domenii, să creeze un mediu competitiv, să asigure utilizarea eficientă a fondurilor publice și optimizarea cheltuielilor de întreținere a procuraturilor teritoriale, să contribuie la dezvoltarea capacităților funcționale ale sistemului, să uniformizeze practica și volumului de lucru și să îmbunătățească calitatea actului de justiție”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.