Justiție

Modificări la legea privind evaluarea procurorilor: „dedicație” pentru procurorii-șefi?

Ministerul Justiției a propus un proiect de lege care modifică mecanismul de evaluare a procurorilor și judecătorilor. Inițiativa introduce două tipuri de evaluare: una ordinară, desfășurată o dată la cinci ani, și una extraordinară, aplicabilă în anumite situații specifice. Propunerea a stârnit reacții diferite. Procuratura Anticorupție critică unele prevederi, susținând că acestea ar putea afecta independența procurorilor. În același timp, experții juridici sugerează că modificările ar fi cu dedicație specială pentru procurorii-șefi.

Procuratura Anticorupție a emis un aviz critic asupra proiectului, considerând că unele dintre noile prevederi ar putea submina independența procurorilor. În special, instituția se opune includerii criteriului care permite Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să inițieze evaluarea unui procuror-șef pe baza „dubiilor privind neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a atribuțiilor, fără o justificare rezonabilă”​.

„Funcția de procuror sau mandatul de procuror-șef, nu poate fi discutat prin mecanismul interpretabil care se propune a fi legiferat, nu poate fi acceptat instituirea unui temei care are la bază doar ,,dubii” și ,,justificare rezonabilă”, așa cum se menționează în propunerea de reglementare criticată”, se arată în avizul semnat de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

De asemenea, Procuratura Anticorupție susține că astfel de modificări nu sunt justificate, întrucât există deja mecanisme clare de răspundere disciplinară pentru procurori, iar introducerea unui nou temei de evaluare pe baza unor „dubi” poate duce la abuzuri.

Expert: Noile modificări legislative par să vizeze în special procurorii-șefi

Proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, care modifică mecanismul de evaluare a procurorilor, introduce criterii noi ce vizează competențele manageriale. Experții atrag atenția că aceste schimbări ar putea influența în special procurorii-șefi, având în vedere că, până acum, evaluările extraordinare se bazau în principal pe criterii de etică și integritate.

Consiliera juridică la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Aurelia Palamarciuc, explică faptul că una dintre modificările propuse se referă la extinderea cazurilor în care un procuror poate fi evaluat extraordinar. „Deci, cu referire la proiectul care propune mai multe intervenții la legea 3, legea cu privire la procuratură, se spune că un articol care se modifică este cel cu referire la revizuirea și extinderea cazurilor în care un procuror poate fi evaluat extraordinar. Și aici se specifică că în cazul existenței dubiilor privind neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a atribuțiilor de procuror-șef fără o justificare rezonabilă. Nu știm cât de rezonabilă este această prevedere.”

Ea mai menționează că noul mecanism de evaluare preluat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Colegiul de selecție și evaluare a procurorilor se concentrează în principal pe criterii etice și financiare, fără a include evaluarea competențelor manageriale. „Înțelegem cumva că este o dedicație anumită pentru procurorii șef, care nu își îndeplinesc atribuțiile, având mai mult competențe manageriale”.

Principalele schimbări includ:

Proiectul de lege este supus consultărilor și urmează să fie examinat de Guvern și Parlament.


Precizăm că modificările la Legea cu privire la evaluarea procurorilor vin într-un moment în care procuraturile specializate se află în plin proces de restructurare. Astăzi, 13 februarie, a fost prezentat proiectul legii de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii.

Ulterior, Procuratura Generală a atras atenția asupra necesității unor consultări publice extinse și a unei expertize juridice și anticorupție detaliate înainte de adoptarea proiectului de lege privind Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. În urma unei analize preliminare, instituția avertizează asupra riscurilor pe termen scurt, mediu și lung, subliniind că acestea trebuie gestionate cu precauție pentru a asigura un cadru legal echilibrat și eficient.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult