Regional

Pădurarii asigură animalele sălbatice cu hrană suplimentară și păzesc pădurea de braconieri

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Animalele sălbatice care își găsesc cu greu hrană în perioada rece a anului se bucură de meniuri speciale asigurate de silvicultori. Pădurarii plasează hrană complementară și sare în foișoare, efectuează observații asupra faunei și patrulează fondul forestier în scopul combaterii braconajului.

Întreprinderea Silvica Soroca gestionează peste două mii de hectare de pădure. În locuri special amenajate au fost instalate 105 foișoare, pe care pădurarii au grija să le umple cu hrană speciala. În acest scop, au fost procurate peste o mie de kilograme de sare, 30 de tone de fân și 10 tone de porumb.

Odată cu temperaturile scăzute noi știm ca viețuitoarele au nevoie de mai multă hrană și silvicultorii au grijă permanent să monitorizeze și să verifice locurile unde sunt instalate foișoarele și să le umplem cu diferite meniuri, cu hrană pentru animalele sălbatice. Ceea ce vedeți este fân, sare, porumb. Avem căpriori, iepuri, mistreți și bursuci”, povestește directorul interimar al întreprinderii silvice Soroca, Tatiana Vicol.

Hrana este plasată în foișoare pentru a evita deteriorarea arborilor, dar și pentru ca mistreții, cerbii și căprioarele să nu-și părăsească habitatul natural.

Capre sunt multe, nu pot spune câte, pentru că ele migrează și sunt păduri vecine în jur, iar ele stau ba ici, ba colo. Vin dimineața tare, de obicei, la mâncat. Când iarna îi mai grea facem mături speciale din frunzare, dar anul acesta nu prea s-a folosit, că nu a fost zăpadă. Le dăm, porumb, sare, fân. În afară de capre mai sunt mistreți, vulpi, bursuci sălbatici, dar încă n-au ieșit”, menționează pădurarul Oleg Vovc.

Potrivit Agenției „Moldsilva”, anual, pentru hrana animalelor sălbatice în cele 24 de ocoale silvice se alocă peste 1 milion de lei.

Angelina Caldare

Angelina Caldare

Autor

Citește mai mult