Justiție

CSP a avizat proiectul PACCO, dar propune fuziunea celor două procuraturi specializate, nu lichidarea

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a avizat, în ședința din 4 martie, proiectul de lege privind constituirea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Totuși, membrii CSP nu susțin lichidarea Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ci propun fuzionarea acestora într-o structură unificată, pentru a evita eventuale blocaje în investigarea și judecarea cauzelor penale aflate în gestiunea acestora.

Instituția insistă și pe revizuirea competențelor acestor procuraturi specializate, astfel ca procuratura nou-creată să se focuseze pe combaterea corupției la nivel înalt, combaterea criminalității organizate și investigarea cauzelor care atentează la securitatea statului, iar în funcție de competențe, se va propune și revizuirea statelor de personal, a anunțat Mariana Cherpec, membră CSP.

Noi înțelegem că se impune necesitatea fortificării capacităților procuraturii pe segmentul combaterii corupției la nivel înalt și a crimei organizate, de aceia considerăm că soluția cea mai judicioasă este comasarea prin fuziune a celor două procuraturi. Acest fapt ar presupune transferul fără întreruperi a tuturor procurorilor în procuratura nou creată, împreună cu dosarele aflate în curs de investigare și judecare.

Membrii CSP și-au exprimat îngrijorarea că desființarea celor două procuraturi și transferul procurorilor în alte structuri ar putea afecta continuitatea anchetelor și ar avea repercusiuni asupra carierei acestora. În plus, membrul CSP, Eduard Panea, a atras atenția asupra faptului că proiectul nu prevede un mecanism clar de asigurare a funcționalității noii instituții în perioada de tranziție.

În formula actuală a proiectului de lege se conturează situația în care, în perioada de tranziție, vor exista practic trei instituții concomitente, ceea ce poate crea probleme majore de aplicare a legii și de exercitare a competențelor funcționale. Este menționat că PACO urmează să devină operațională după aprobarea de către CSP a unui procuror șef interimar. Respectiv, nu există nicio prevedere privind nominalizarea adjuncților, ceea ce este inadmisibil pentru o instituție de drept, care ar trebui să funcționeze odată cu desemnarea unui procuror șef interimar, fără procurori angajați, delegați sau fără personal.

De asemenea, CSP insistă ca să fie solicitată opinia Comisiei de la Veneția privind reforma procuraturilor, „indiferent de formatul pentru care se va opta, fie de lichidare, fie de comasare”, a subliniat Aliona Nesterov, membră CSP.

Trebuie evaluate riscurile legate de eventualitatea în care suntem implicați în procesul de aderare, deschiderea negocierilor și condiționalitățile asumate de Republica Moldova, inclusiv condițiile financiare și rapoartele de evaluare GRECO, care stabilesc în mod expres condiții pentru fortificarea capacităților procuraturii anticorupție. În acest sens, propun ca în avizul pe care l-am formulat să fie incluse și aceste aspecte menționate de mine.

Totodată „activitatea acestei instituții nu poate fi legală într-un termen de 30 de zile, avertizează Elena Roșior. Potrivit Codului muncii, în cazul lichidării unei instituții, angajații trebuie să fie informați cu cel puțin 30 sau 60 de zile înainte, ceea ce ridică semne de întrebare asupra legalității activității acesteia, a atenționat membra CSP.

Referindu-se la delegarea procurorilor, Roșior consideră că prevederile actuale sunt abuzive.

Se prevede o perioadă de șase luni fără acordul procurorului, iar pentru perioada de 12 luni este necesar acordul scris al procurorului. Totodată, este instituit un mecanism nou, iar aceasta este realizată de procurorul general cu acordul scris al CSP. După părerea mea, aceste prevederi contravin normelor legale în vigoare, atât a celor speciale, cât și a legislației muncii.

Consiliul Superior al Procurorilor a reiterat îndemnul față de legislativ de a reconsidera conceptual inițiativa legislativă cu luarea în calcul a pozițiția formulată în aviz.



Amintim că proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost aprobat în primă lectură, pe 20 ianuarie, la numai o săptămână de la înregistrarea în Parlament. Proiectul a fost susținut de 61 de deputați ai majorității Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), opoziția votând împotrivă. Săptămâna trecută, acesta a fost supus dezbaterilor în cadrul celei de-a doua runde de consultări.

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii, a fost înregistrat pe 12 ianuarie în Parlament, iar o zi mai târziu a fost publicat.

Inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS a fost anunțată de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pe 29 ianuarie.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult