Politic

Investițiile SUA în R. Moldova: Impactul deciziei administrației Trump și reacția premierului Dorin Recean

Premierul Dorin Recean a mulțumit Statelor Unite și poporului american pentru multiplele proiecte realizate în Republica Moldova în ultimii 33 de ani. „Este un program extins de colaborare cu SUA. Am ferma convingere că vom continua. Este evident că anumite ajustări pot fi implementate”, a spus Recean, miercuri, 5 martie, după ședința de Guvern, solicitat să comenteze noua referință a președintelui american Donald Trump la Republica Moldova, unde, potrivit lui, s-ar fi făcut risipă de bani americani.

Premierul a trecut în revistă doar o parte din proiectele finanțate din bani americani, în special prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în sectoare esențiale precum dezvoltarea localităților, viticultura, turismul și sectorul energetic.

Industria vitivinicolă din Republica Moldova a fost pusă pe picioare, în esență, și crescută ca una dintre cele mai performante industrii exportatoare din Republica Moldova datorită ajutorului SUA. La fel sectorul textilelor, cel IT, nu mai vorbesc despre proiectele la nivel local. De exemplu, biserica Adormirea Maicii Domnului de la Căușeni a fost restaurată și avem o bijuterie ortodoxă extraordinară datorită ajutorului Statelor Unite. Un alt exemplu sunt grădinițele de la Crihana Veche, Gura Galbenei sau Pănășești. Industria turismului – peste 300 de kilometri de drumuri, rute turistice au fost cartografiate și implementate cu ajutorul asistenței din SUA. În 2023, SUA ne-au ajutat cu 80 de milioane de dolari pentru ca să oferim cetățenilor noștri ajutor în factură. Un proiect de 1 milion de dolari a adus la 230 de agricultori energie verde, regenerabilă cu un proiect de irigare pentru peste 2000 de hectare.

„Sunt doar câteva exemple de „lucrurile bune și frumoase făcute cu ajutorul Statelor Unite”, a subliniat Dorin Recean. El a anunțat că guvernul a identificat deja mai multe oportunități ca proiectele din unul din sectoarele strategice ale țării, cel energetic, să fie continuate, dar și cele din alte domenii cum ar fi cel al culturii, mass-media, lupta cu dezoinformarea ș.a. „Instituțiile responsabile de politica externă se asigură că agenda Republicii Moldova este luată în considerare și la Casa Albă”, a punctat premierul.

Câți bani a investit SUA în Republica Moldova în ultimii 33 de ani?

Din 1992, SUA, prin intermediul USAID, au alocat Republicii Moldova peste 1 miliard de dolari. Doar în 2024, finanțarea planificată a fost de aproximativ 150 de milioane de dolari pentru zeci de proiecte în energie, educație, justiție și dezvoltare rurală, arată datele oficiale.

Anul trecut USAID și-a propus să finanțeze 130 de activități în Republica Moldova, inclusiv două pentru consolidarea infrastructurii energetice în valoare toatălă de peste 73 de milioane de dolari.

Recent Ministerul Energiei a confirmat pentru Teleradio-Moldova că suspendarea sprijinului USAID a afectat patru proiecte majore în valoare totală de peste 200 de milioane de dolari. Detalii – AICI.

Din totalul de 150 de milioane de dolari prevăzuți în 2024, peste 105 milioane au fost pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, inclusiv aproape 9 milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare a localităților din Republicii Moldova. Multe din ele au fost puse pe pauză după suspendarea asistenței externe din partea Statelor Unite. Detalii AICI.

Un alt proiect afectat de oprirea finanțării este Clasa Viitorului – o platformă inovatoare destinată digitalizării educației și pregătirii cadrelor didactice pentru utilizarea noilor tehnologii în procesul de învățământ. În aceste condiții, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, care gestionează proiectul „Clasa Viitorului”, a fost nevoită să-și acopere costurile din bugetul propriu sau să caute surse suplimentare de la partenerii internaționali. Detalii – AICI.

Precizăm că președintele SUA Donald Trump, care a decis să suspende, la mijlocul lunii ianuarie, pentru 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă, inclusiv pentru Republica Moldova, a criticat, în primul său discurs în Congres, risipa fondurilor guvernamentale. Liderul de la Casa Albă a enumerat mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, unde susține că ar fi fost utilizate fonduri pe programe „inutile”.

Reamintim în acest context că USAID a anulat, recent, un grant în valoare de 32 de milioane de dolari destinat organizației Internews, care sprijinea mass-media independentă inclusiv în Republica Moldova. Totodată, a fost anulată, inclusiv, alocarea a 22 de milioane de dolari pentru procesele electorale din țara noastră.

În urma suspendării proiectelor USAID, unii politicieni de la Chișinău au început să pună sub semnul întrebării gestionarea fondurilor. Într-o reacție pe rețele, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mažeiks, a condamnat atacurile împotriva presei independente și a organizațiilor societății civile, care sunt vizate de campanii de defăimare online.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat, în acest context, că lucrează cu parteneri internaționali pentru a găsi soluții care să permită continuarea proiectelor finanțate de SUA, inclusiv cele de infrastructură energetică, precum linia de interconexiune cu România și sistemele de stocare a energiei.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult