Revista Presei: Istoricul Ion Negrei, la 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România: Cel mai bun model de salvare a spațiului dintre Prut și Nistru ar fi reunificarea națională prin integrarea în UE

Reținerea bașcanei autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul; noua cetățenie și identitate a oligarhului Vladimir Plahotniuc au fost principalele subiecte ale presei moldovenești. La fel, publicațiile au scos în evidență și aniversarea Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită astăzi. Mai multe, aflăm din Revista Presei.
Tentativa bașcanei Evghenia Guțul de a părăsi Republica Moldova nu este o simplă încălcare a legii, ci un act premeditat, parte a unui scenariu mai amplu de destabilizare a Republicii Moldova. Moldova 1 a consultat opinia analistului politic, Anatol Țăranu care este de părere că guvernatoarea autonomiei a fost „impusă” să încalce legislația, iar reținerea sa și protestele de la Comrat confirmă faptul că UTA Găgăuzia este de mult timp o țintă pentru strategiile de la Moscova și un punct sensibil pe scena politică din țară.
Iar fostul premier, Ion Sturza a declarat la TV 8 că arestarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul i-ar conveni fugarului penal Ilan Șor. „Lui îi convine ca ea să stea la închisoare, pentru că el să poată „face zgomot” în continuare și să câștige timp”, a spus Ion Sturza. Totodată, el a menționat că instituțiile de drept ar fi adunat dovezi „de necontestat” împotriva Evgheniei Guțul.
Tot TV 8 scrie că Moscova a reacționat la reținerea bașcanei. Conform purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov, arestarea Evgheniei Guțul „iese în afara tuturor normelor și principiilor democratice”. În replică, șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi, a spus: „Regimul de la Kremlin, care persecută opoziția și ucide politicienii incomozi, nu este în măsură să ofere lecții de democrație”.
RFI notează că Evghenia Guțul a fost reținută, pentru 72 de ore, de ofițerii CNA și procurori, într-un dosar de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații. Bașcana se află în custodia CNA, iar procurorii urmează ”să o pună sub învinuire și să înainteze demersuri către instanța de judecată în vederea arestării preventive”. Reacția fugarului Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova nu s-a lăsat mult-așteptată. El a cerut ”încetarea persecuțiilor rușinoase și cinice”.
Oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională pentru arest și extrădare, a obținut acte de identitate mexicane. Ziarul de Gardă scrie că Vladimir Plahotniuc figurează în baza de date a Interpol ca fiind căutat inclusiv în baza cetățeniei mexicane, informație confirmată de către Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. Astfel, pe lângă cetățeniile Republicii Moldova, a României și a Rusiei, toate cu nume diferit, Plahotniuc deține și acte mexicane cu numele de familie Gonzalez.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România și alegerilor parlamentare din Republica Moldova vor avea un impact semnificativ asupra stabilității și securității regionale, avertizează președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean. Într-un interviu acordat pentru Moldova 1, oficialul român a subliniat importanța continuării parcursului euro-atlantic al României și al celui pro-european al Republicii Moldova, reafirmând rolul de susținător principal pentru atingerea obiectivului de aderare la UE până în 2030. Găsiți interviul pe Moldova 1.
Martirii basarabeni, comemorați de președintele interimar al României, titrează TVR Moldova. Asta în ajunul celor 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat miercuri la o slujbă de pomenire a martirilor basarabeni, care a avut loc la Mănăstirea Cernica, unde au fost înmormântate cele mai importante personalități care au condus Sfatul Țării și au contribuit semnificativ la unirea Basarabiei cu România.
În contextul acestei aniversări, istoricul Ion Negrei a declarat la Radio Chișinău că cel mai bun model de salvare a spațiului dintre Prut și Nistru ar fi reunificarea națională prin integrarea în UE. Ion Negrei constată că, la 107 ani distanță de la Actul Unirii, și când asistăm la o rescriere a ordinii mondiale, cu politica imperialistă și revizionistă a Rusiei, spațiul dintre Prut și Nistru se află din nou la o răspântie istorică. Perspectiva noastră este ReUnirea cu România prin integrarea în spațiul european, care ne-ar da o siguranță, prosperitate și libertate, consideră doctorul în istorie. Despre viața și aportul deputaților din Sfatului Țării care, la 27 martie 1918 au votat Declarația de Unire a Basarabiei cu România, și soarta tragică a acestora, întemnițați în închisorile și lagărele din Siberia, găsiți pe Radio Chișinău.
R. Moldova e într-o „recesiune economică tehnică” și cel mai afectate vor fi grupurile vulnerabile, care „nu au posibilități să facă față șocurilor”, spune economistul Adrian Lupușor. El a declarat, la Radio Europa Liberă, că recesiunea e un semnal de alarmă pentru guvernare, pentru a schimba „abordarea economiei”. Lupușor evaluează însă că, în general, în ultimii zece ani, creșterea economică a R. Moldova „încetinește gradual”. Pentru a evita acest lucru, R. Moldova trebuie să tranziteze „spre un model de economie bazat pe valoare adăugată”, iar statul, în opinia economistului, trebuie „să dezvolte și să capitalizeze programe de suport care să motiveze companiile să investească în activități cu valoare adăugată sporită”.
Criticat dur de societate, dar aprobat de cabinetul de miniștri. Guvernul Republicii Moldova susține proiectul de lege privind crearea postului de televiziune în limba rusă, Moldova 3, titrează newsmaker.md. Totuși, deși Executivul recunoaște necesitatea combaterii dezinformării și îmbunătățirii accesului la informații, atrage atenția asupra impactului financiar incert și recomandă consultarea Consiliului Audiovizualului și a Consiliului Concurenței. Totodată, Guvernul propune ca emisiunile în limbile minorităților naționale să fie subtitrate în limba română și sugerează reducerea de la 80% la 70% a cotei obligatorii de difuzare a programelor audiovizuale locale în limba română.