Legea amnistiei și modificările la Codul penal reduc pedepsele pentru 24 de condamnați pe viață: nouă au fost deja eliberați

24 de deținuți condamnați la închisoare pe viață au beneficiat fie de eliberare, fie de reducerea pedepsei, în urma modificărilor aduse Legii amnistiei și Codului penal în perioada 2021-2022. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), nouă dintre aceștia au fost deja eliberați, în timp ce ceilalți 15 își vor continua executarea pedepsei în condiții mai blânde, până la atingerea termenului de 30 de ani de detenție.
Conform datelor ANP, trei dintre condamnați au fost eliberați imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative. Alți 21 au beneficiat de amnistie, pedeapsa lor fiind redusă de la detenție pe viață la 30 de ani de închisoare. Dintre aceștia, patru au fost eliberați, deoarece ispășiseră deja această perioadă, iar doi au fost puși în libertate în baza articolelor 91 și 92 din Codul penal.
Precizăm că, până în 2021, Legea amnistiei nu permitea reducerea pedepsei pentru deținuții condamnați pe viață. Totuși, majoritatea parlamentară a operat modificări legislative în acel an, adoptând o serie de amendamente care au deschis calea eliberării acestora.
Inițial, legea a fost modificată pentru a permite comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Ulterior, în iulie 2022, PAS a votat un nou amendament care a eliminat obligația de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei în cazul condamnaților pe viață. În noiembrie 2022, un alt amendament a consolidat această modificare, introducând oficial posibilitatea comutării pedepsei pe viață cu 30 de ani de detenție.
În urma modificărilor operate, au fost eliberați din închisoare cel puțin doi interlopi condamnați la închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni deosebit și excepțional de grave, comise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării. Este vorba despre Alexandru Sinigur, alias „Sinii”, și Iurie Radulov, alias „Babior”, condamnați pentru o serie de omoruri. Primul a fost reținut de oamenii legii, fiind bănuit de crimă, în timp ce cel din urmă a reușit să părăsească țara. Autoritățile de la Chișinău au demarat o anchetă privind circumstanțele eliberării din detenție a celor doi.
Eliberarea lui Sinigur și a lui Radulov a stârnit un val de reacții. PAS a exclus-o pe deputata Olesea Stamate, care este coautoarea acestor modificări, din rândurile partidului, iar experții avertizează că întregul scandal riscă să afecteze grav imaginea guvernării, oferind opoziției un nou prilej de atac. Potrivit comentatorului politic Mihai Mogîldea, partidele pro-ruse ar putea exploata această situație pentru a-și consolida poziția electorală.
Între timp, deputații au operat de urgență noi modificări legislative, astfel încât persoanele condamnate la detenție pe viață să nu poată beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată. Noile modificări legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Prevederile vor fi aplicabile inclusiv față de persoanele cărora deja le-au fost inițiate procedurile extrajudiciare și judiciare pentru aplicarea liberării condiționate de pedeapsă înainte de termen sau aplicarea înlocuirii părții neexecutate din pedeapsă mai blândă, legate de Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.