Externe

Revista presei internaționale // În timp ce Rusia refuză încetarea focului, va recurge Trump la presiuni asupra Moscovei? Proteste în masă față de politica președintelui SUA

Comisia Europeană va propune taxe suplimentare pentru o listă de produse americane ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oțel și aluminiu, relatează mai multe publicații internaționale. Între timp, președintele american Donald Trump nu a impus taxe vamale suplimentare Rusiei, invocând negocierile în desfășurare pentru încheierea războiului ruso-ucrainean. Publicațiile de pe mapamond au în vizor și protestele masive care au avut loc în Statele Unite față de politica președintelui Trump.

În timp ce Rusia refuză să accepte încetarea focului, va recurge Trump la presiuni asupra Moscovei? – se întreabă Kyiv Independent. În urmă cu trei săptămâni, Ucraina și SUA au convenit să pună în aplicare o încetare a focului de 30 de zile. Rusia a refuzat să facă acest lucru, înaintând în schimb o listă de cereri. În fiecare zi după aceea, cel puțin un oraș important ucrainean aflat departe de linia frontului a fost lovit de rachete rusești, provocând morți în rândul civililor. Rusia a arătat din nou și din nou că nu are intenția de a opri crimele, subliniază publicația ucraineană. Analiștii spun că SUA au suficiente pârghii asupra Rusiei — ar putea face presiuni asupra Moscovei prin creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei, întărirea aplicării sancțiunilor existente sau impunând tarife suplimentare țărilor care cumpără petrol rusesc. Până acum, Trump nu a făcut nimic din toate astea. El a impus doar sancțiuni minore împotriva întreprinderilor rusești, oprindu-se înainte de orice presiune semnificativă. În schimb, Trump s-a concentrat în mare parte pe presiuni asupra Ucrainei, de a face concesii Rusiei, conchide Kyiv Independent.

Comisia Europeană va propune azi statelor membre ale Uniunii Europene o listă cu produse americane asupra cărora ar putea aplica taxe suplimentare ca răspuns la tarifele de 25% impuse de SUA pe oțel și aluminiu, transmite Reuters. Potrivit agenției de presă, printre produsele vizate se numără carnea, cerealele, vinul, lemnul, îmbrăcămintea, aspiratoarele și hârtia igienică. Se așteaptă ca votul asupra măsurilor de răspuns să aibă loc pe 9 aprilie, scrie Reuters precizând că taxele vor intra în vigoare în două etape: una pe 15 aprilie și alta după o lună. La începutul lunii martie, președintele american Donald Trump a anunțat taxe de 25% pe importurile de oțel și aluminiu din UE, iar Comisia Europeană a promis măsuri de răspuns „rapide și proporționale”, amintește Reuters.

Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Național al Casei Albe, a declarat într-un interviu pentru ABC News că președintele Donald Trump a ales să nu impună taxe vamale Rusiei din cauza negocierilor care au loc în prezent între Moscova și Washington privind încheierea războiului ruso-ucrainean. El a subliniat că, deși discuțiile continuă, Rusia nu va fi tratată diferit față de alte țări. Casa Albă a explicat că Statele Unite nu au impus taxe vamale deoarece sancțiunile americane deja limitează comerțul semnificativ cu Rusia, subliniază ABC News. Peste 50 de țări au contactat între timp SUA pentru a începe negocieri asupra taxelor vamale, a mai declarat în același interviu pentru ABC News consilierul economic al Casei Albe.

Kiril Dmitriev, reprezentantul Kremlinului în negocierile cu SUA, a declarat citat de BBC că noi discuții între Moscova și Washington privind încheierea războiului ruso-ucrainean ar putea avea loc în câteva zile. Dmitriev a oferit aceste informații în urma vizitei sale în Statele Unite în timpul căreia ar fi avut discuții productive cu reprezentanți ai Casei Albe, precizează BBC. Serviciul britanic de presă amintește că autoritățile de la Kiev au acceptat propunerea SUA de a încheia un armistițiu, dar Moscova a înaintat condiții dorind să fie sigură că Ucraina nu se va înarma în perioada încetării focului.

Forțele armate ale Regatului Unit au descoperit senzori de urmărire în apele sale, care puteau fi folosiți de Rusia pentru a supraveghea submarinele nucleare britanice, transmite The Times. Potrivit publicației, dispozitivele au fost găsite aruncate pe țărm sau cu ajutorul navelor de curățat mine ale flotei britanice. Ministerul britanic al Apărării susține citat de același ziar că senzorii au fost instalați de Rusia pentru a monitoriza patru submarine britanice, dotate cu rachete nucleare.

Mii de americani din toate cele 50 de state ale țării au protestat la sfârșitul săptămânii trecute față de politica președintelui Donald Trump, transmite CNN. Potrivit postului de televiziune, manifestațiile au cuprins mari orașe precum New York, Chicago, Boston, Los Angeles sau Washington. Protestatarii au cerut sfârșitul corupției și dominației miliardarilor, criticând în special acțiunile fondatorului companiei Tesla Elon Musk care în calitate de consilier al lui Donald Trump a promovat și a obținut reducerea finanțării programelor sociale, precizează CNN. La mitinguri, congresmanul democrat El Green a anunțat că va depune un proiect de lege pentru demiterea lui Trump, în timp ce protestele s-au extins și în alte țări, inclusiv în Canada, Marea Britanie și Germania, relevă CNN.

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, care nu mai poate candida la alegerile prezidențiale în 2027 după ce a fost condamnată luni pentru deturnare de fonduri europene, a denunțat duminică din nou o sentință motivată politic, într-un discurs susținut în fața simpatizanților săi reuniți la un protest la Paris, relatează agențiile AFP. Potrivit agenției de presă la miting au luat parte în jur de 10.000 de persoane, o prezență sub așteptări ce a lăsat liber mult spațiu în piața care era mut mai încăpătoare. În timpul manifestației au fost difuzate mesaje video de susținere pentru Marine Le Pen din partea mai multor politicieni conservatori, printre care premierul ungar Viktor Orban și vicepremierul italian Matteo Salvini, scrie AFP. Aceeași agenție de presă amintește Marine Le Pen a fost condamnată de un tribunal din Paris pentru deturnare de fonduri în Parlamentului European și nu va mai putea candida la alegeri timp de 5 ani.

Microplasticele: poluare invizibilă, dar masivă în toate râurile europene, titrează Le Monde. În fiecare minut, echivalentul unui camion de gunoi plin cu plastic este aruncat în oceane. Aceste resturi parcurg o călătorie lungă care urmează meandrele râurilor și pâraielor. Partea vizibilă a acestei poluări este evidentă în imaginile spectaculoase ale mormanelor de deșeuri de pe malurile marilor râuri asiatice. Dacă să comparăm, cele din Europa par mai ingrijite. Dar, când ne uităm la microplastice, invizibile cu ochiul liber și cele mai periculoase pentru organismele vii, toate râurile europene majore sunt poluate la concentrații considerate „alarmante” de oamenii de știință, scrie Le Monde.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult