Expert: Suma finală a prejudiciului, dispus de a fi încasat Domnicăi Manole, ar putea fi achitat de cei care au gestionat dosarul
Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, care a dispus încasarea în beneficiul fostei magistrate Domnica Manole a unui prejudiciu moral în sumă de 800 de mii de lei pentru că a fost învinuită nejustificat de pronunțarea unei hotărâri în „dosarul Referendumului”. Prejudiciu stabilit ar putea fi încasat de la reprezentanții organelor de drept, care au gestionat dosarul susțin experții.
Ministerul Justiției a calificat că prejudiciul moral de 800 de mii de lei, dispus de a fi încasat Domnicăi Manole este exagerat prin raportare la jurisprudența instanțelor naționale, a afirmat pentru Radio Moldova, consiliera ministrului justiției, Felicia Zagorean.
*„Prejudiciul moral dispus de a fi încasat este exagerat prin raportare la jurisprudența instanțelor internaționale. Hotărârea nu este definitivă și irevocabilă, aceasta urmând a fi contestată cu apel în partea cuantumului prejudiciului moral”, a declarat Zagorean.
Avocatul și expertul Promo-Lex, Vadim Vieru a precizat pentru Radio Moldova că suma finală a prejudiciului ar putea fi achitată de cei care au gestionat dosarul așa cum statul are mecanisme de a-i pedepsi în regres, legislația prevede aplicarea pedepselor retroactiv în asemenea cazuri.
*„Suma în sine nu prezintă o problemă. Mai degrabă, prezintă o problemă cauza de ce s-a ajuns ca un judecător să fie urmărit penal și să fie transmis un dosar în instanța de judecată, ce conținea o învinuire în privința dnei Manole. Din pozițiile exprimate de către Ministerul Justiției și Procuratura Generală, această hotărâre va fi atacată cu apel. Problema, menționată de aceste două instituții în comunicarea lor publică este că suma este prea mare. Reiterez că odată ce persoana este trasă ilegal la răspundere penală, statul trebuie să poarte răspundere, dar totodată statul are mecanisme ca persoanele care se fac vinovate de astfel de situații – procurori, judecători, ofițeri de urmărire penală să poată să răspundă și să fie trași în regres ca să compenseze sumele achitate din bugetul de stat”, a declarat Vadim Vieru.
Finalitatea pe acest dosar depinde de insistența și poziția Ministerului justiției, a mai spus Vadim Vieru.
Amintim că, marți, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a hotărât ca statul să-i achite Domnică Manole prejudiciul moral de 800 de mii de lei și cheltuieli de asistență juridică în sumă de 4 500,00 MDL, pentru faptul că procurorii au deschis un dosar ilegal pe numele ei. Suma urmează să fie achitată din bugetul Ministerului Justiției.
Reamintim că, în 2016, fiind judecător la Curtea de Apel, Domnica Manole a fost judecată pentru faptul că a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost interzisă organizarea unui referendum ce ținea de modificarea Constituției și revenirea la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct. Ca urmare, magistrata a fost demisă din postul de judecător, pe numele său fiind pornit un dosar penal.
În anul 2019, Domnica Manole a fost achitată după ce procurorul de caz Eugen Rurac a renunțat la acuzații, în urma audierii martorilor apărării.
Avocata, Angela Popil a declarat pentru Radio Moldova că dosarul nu a avut bază probatorie și a fost unul politic, iar în 2022 au depus o plângere în instanță pe acest caz.