Politic

Moscova acuză Kievul că sporește prezența militară în apropiere de granița cu regiunea transnistreană. Podoleak: „Nu ascultați niciodată Ministerul rus al apărării”

Ucraina ar crește prezența militară, inclusiv cu tehnică de luptă, pentru posibila intervenție în regiunea transnistreană, a avertizat în această seară Ministerul rus al Apărării. Contactat de Radio Moldova, consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a negat aceste afirmații, menționând că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești.

În această seară, Ministerul rus al Apărării a publicat un nou comunicat pe canalul său de Telegram prin care declară că în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea transnistreană se înregistrează o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

„Invazia Forțelor Armate ale Ucrainei în Transnistria va fi efectuată ca răspuns la presupusa ofensivă a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. Implementarea provocării planificate de la Kiev reprezintă o amenințare directă la adresa contingentului rus de menținere a păcii din regiune. Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat provocării iminente a părții ucrainene”, se mai arată în mesajul ministerului rus al Apărării.

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Radio Moldova că Ucraina nu ar acționa în acest mod fără consultări directe cu Republica Moldova, România și țările Uniunii Europene. Mai mult, acesta a menționat că Ucraina susține guvernarea de la Chișinău și a accentuat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești.

„Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări (...). Dependența de Rusia, inclusiv și din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică. Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet încă o dată, Ucraina nu va veni cu inițiative fără consultări cu Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a menționat Mihailo Podoleak.

Amintim că în această dimineață, Ministerul rus al Apărării a mai publicat un comunicat pe Telegram, în care a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Chișinăul nu a confirmat informația difuzată, îndemnând cetățenii la calm și să urmărească sursele oficiale și credibile ale țării.

Mai mult, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a declarat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova că declarațiile Moscovei reprezintă mai degrabă „un element de operațiune psihologică decât intenții reale”. Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că organele abilitate monitorizează situația și sunt vigilente.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult