Politic

Oamenii legii documentează acțiunile tinerilor reveniți din Turcia, care ar fi fost transportați organizat de Partidul „Șor”

Poliția împreună cu Serviciul de Informații și Securitate și alte instituții de forță documentează acțiunile celor aproximativ 80 de tineri din municipiul Chișinău și din raioanele Republicii Moldova, care ar fi fost transportați organizat de Partidul „ȘOR” pentru trei zile în Turcia, pentru a participa la instruiri privind organizarea destabilizărilor în timpul protestelor de la Chișinău. Liderul partidului, Ilan Șor, susține că a organizat șederea tinerilor în scop de socializare. Întrebat despre această acțiune, președintele Parlamentului Igor Grosu a afirmat în emisiunea „La 365 de grade” de la Radio Moldova, că acest caz face parte din planul Federației Ruse, despre care a vorbit anterior șefa statului Maia Sandu.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Poliția în comun cu alte instituții de forță documentează cazul acțiunilor celor câteva zeci de tineri, reveniți din Turcia, și va reveni cu mai multe detalii după ce va evalua riscurile de securitate și ordine publică. Despre aceasta a declarat pentru Radio Moldova șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.

Potrivit sursei, o parte dintre tineri ar fi fost instruiți cum să provoace dezordini în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele polițienești și să arunce fumigene, alții urmau să aducă acasă bani pentru a finanța protestele.

Întrebați de jurnaliști, la Aeroport, ce au făcut în Turcia, tinerii au evitat să răspundă, unii manifestând comportament agresiv.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a confirmat într-o postare pe Facebook că a organizat sejurul în Turcia pentru un grup de tineri din Republica Moldova, pentru ca aceștia să „socializeze, să participe la evenimente sportive și intelectuale”. Potrivit acestuia, beneficiarii sejurului fac parte din Platforma de tineret „START”.

Totodată, Șor, respinge acuzațiile, potrivit cărora cei 80 de tineri ar fi fost instruiți la Belek pentru a provoca destabilizări la protestele antiguvernamentale pe care le desfășoară la Chișinău.

În context, șeful Legislativului, Igor Grosu, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova că structurile de forță din Republica Moldova cunosc despre aceste mișcări și vor dejuca planurile acestora, iar procurorii urmează să se pronunțe în curând referitor la sursele de finanțare ale respectivelor „deplasări”.

„Kremlinul tot timpul în mișcările lor au mizat în Republica Moldova pe politicieni corupți, pentru că aceștia sunt vulnerabili, își vând și țara, și mama, și tot. Acesta-i arsenalul lor, instrumentariul lor, care vine să confirme că există astfel de planuri. Noi, Slavă Domnului, am aflat la timp, le-am dejucat. Noi am anticipat, probabil și această acțiune face parte din anticiparea unor lucruri. Sigur îi vom descuraja. Sunt din oraș, din sate, lasă să-i știe lumea cine-s eroii ăștia. Nu o duc rău dacă și-au permis să meargă până acolo să ia așa-numite lecții. Lucrurile o să fie depistate. La un moment dat, instituțiile abilitate vor ieși și ne vor spune și despre sursele lor de finanțare ș.a.m.d.”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că, ieri, un grup de tineri din municipiul Chișinău și din raioanele Republicii Moldova au revenit în Republica Moldova, după ce ar fi fost transportați organizat de Partidul „Șor” într-un „sejur” de trei zile în stațiunea Belek din Turcia. O parte din ei ar fi fost instruiți să provoace dezordini în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele polițienești și să arunce fumigene. Alții urmau să se întoarcă Republica Moldova cu bani pentru a finanța protestele.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că se pregătesc acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova, cu implicarea unor diversioniști, camuflați în civil din afara țării și din interior. Potrivit sursei, la unele persoane, au fost identificate instrucțiuni privind regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbia și Muntenegru.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult