Ministrul Apărării: „Nu există un pericol militar iminent la adresa Republicii Moldova”
Nu există un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova în prezent, dar există și alte tipuri de pericole care afectează securitatea țării – războiul hibrid. Declarația a fost făcută de către ministrul Apărării Anatolie Nosatii într-un interviu pentru AFP.
Prin generarea de „dezinformare și tensiuni în interiorul societății noastre”, Rusia încerca „să schimbe ordinea politică, să destabilizeze și să răstoarne puterea de stat”, a spus ministrul.
„Piatra ce încercare în acest moment este un set de provocări pe care Federația Rusă încearcă să le folosească pentru a destabiliza situația”, a continuat el.
Nosatii a deplâns, de asemenea, încălcarea repetată a spațiului aerian al țării de către rachetele care vizează Ucraina, încălcare despre care a spus că a fost agravată de incapacitatea țării de a-și „apăra pe deplin” cerul.
Armata Națională are 6.500 de soldați și este înzestrată cu echipamente în mare parte învechite, datând din epoca sovietică. Aceasta are nevoie de o revizuire amănunțită, care ar necesita „timp și finanțare”, a spus ministrul.
*„Forțele terestre ale Republicii Moldova au toate tipurile de arme, inclusiv de apărare aeriană, dar sunt echipamente vechi care nu au fost modernizate și acest lucru împiedică forțele noastre să opereze la capacitate maximă”, a menționat Anatolie Nosatîi.
Întrebat despre regiunea separatistă pro-rusă din stânga Nistrului, unde Moscova deține aproximativ 1.500 de soldați și un depozit mare de muniție, Nosatii a reiterat apelul ca regiunea să fie demilitarizată.
„Am cerut constant evacuarea necondiționată a forțelor ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv evacuarea depozitului de muniții Cobasna”, a spus ministrul Apărării.
Nosatîi a cerut Europei „să rămână unită și hotărâtă în sprijinul său necondiționat pentru Ucraina”. Sprijinind Ucraina cu „tot ce are nevoie pentru victorie”, Europa promovează „pacea și securitatea în toate țările europene, inclusiv în Moldova”, a argumentat ministrul.
„Cele mai recente declarații ale Uniunii Europene și ale partenerilor noștri strategici arată încă o dată că Moldova nu va fi singură, nici acum, nici în viitor, în fața pericolelor și amenințărilor, inclusiv militare”, a mai spus Anatolie Nosatîi.