Sectorul agricol din Republica Moldova va fi digitalizat
Anul viitor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare ar putea crea o hartă digitală, iar toate terenurile din Republica Moldova vor avea numere cadastrale, a declarat ministrul Vladimir Bolea. Potrivit Directorului Biroului de Cooperarea al Elveției, Guido Beltrani, digitalizarea domeniului agricol va ajuta autoritățile de la Chișinău să facă față schimbărilor climatice și va deschide noi oportunități pentru export.
Proiectul hărții digitale a Republicii Moldova va fi prezentat pe 21 martie la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a precizat în cadrul unei conferințe, ministrul Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, peste 3 milioane 300 de mii de hectare se vor regăsi într-o hartă digitală cu numere cadastrale. Vladimir Bolea a mai subliniat că acest fapt va reduce numărul de acte pe care agricultorii trebuie să le prezinte Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și va ajuta Agenția să monitorizeze situația pe teren.
„Noi ne-am inspirat din programul din Austria. Toate aceste lucruri vin în beneficiul agricultorului în procesul de monitorizare a statului atunci când vorbim despre depunerea de acte la subvenționare din partea unui agricultor, când AIPA merge la verificări în teren, a intrat în regim online, în aceiași zi, și vede pe tot parcursul care a fost procentul de umiditate, ce a fost semănat, s-a ținut cont sau nu de asolament, când au avut loc lucrările, registrul vitivinicol, registrul zootehnic, registrul fermierilor. Toate se vor regăsi într-un singur program administrat de către Ministerul Agriculturii”, a explicat Vladimir Bolea.
Oficialul a mai subliniat că programul de digitalizare va dura mai mulți ani, și va include proiecte implementate treptat.
Utilizarea tehnologiilor digitalizate în agricultură va reduce costurile produselor agricole, va ajuta autoritățile de la Chișinău să facă față schimbărilor climatice și va deschide noi oportunități pentru export, a declarat Directorul Biroului de Cooperarea al Elveției, Guido Beltrani.
„Tehnologiile digitalizate pot reduce costurile aferente producției de agricultură, poate spori reziliența la șocurile climatice, va deschide noi uși, având în considerare statutul de țară candidată acordat Republicii Moldova anul trecut. Acordul de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană urmează să fie semnat în anul curent. Asta va deschide noi oportunități de export și pentru a le utiliza în mod optimal trebuie să fie implementate tehnologiile smart”, a declarat Guido Beltrani.
Directorul Biroului de Cooperarea al Elveției a mai subliniat că agricultorii moldoveni ar trebui să utilizeze drone agricole pentru a-și eficientiza munca.
Totodată, directorul Biroului de Cooperarea al Elveției le-a recomandat agricultorilor să folosească diverse aplicații mobile care le vor permite să-și monitorizeze și optimizeze producția.