Investigație RISE // Planul Rusiei pentru Republica Moldova
În anul 2021 Kremlinul a elaborat un plan de destabilizare a situației în Republica Moldova, pentru a împiedica țara noastră să adere la UE și NATO, prin campanii de dezinformare și denigrare, în special, a Alianței Nord-Atlantice. Un alt punct al planului rus era să forțeze țara noastră să participe la proiectele internaționale rusești, cum ar fi Uniunea Euroasiatică. La fel, se propunea soluționarea conflictului transnistrean prin acordarea unui statut special regiunii. Mai mulți jurnaliști internaționali au intrat în posesia documentului emis de Kremlin și au publicat acest plan de destabilizare a Republicii Moldova.
Potrivit documentului, intrat în posesia unui consorțiu internațional de jurnaliști, printre care RISE Moldova, până în 2022, administrația de la Kremlin planifica să împiedice autoritățile moldovenești să excludă Rusia de la reglementarea conflictului transnistrean, intenționând să mențină prezența militară rusă în teritoriul nerecunoscut. Sarcinile administrației prezidențiale mai includeau și sprijinul politicienilor moldoveni pro-ruși.
În plus, conform Strategiei, Rusia ar fi trebuit să exploateze dependența Republicii Moldova de importurile rusești, presiunea economică fiind una dintre pârghiile principale ale influenței. Astfel, Moscova de mai multe ori a amenințat Chișinăul cu micșorarea volumului livrărilor de gaze naturale sau chiar cu sistarea acestora. Dar autoritățile Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au reușit să facă față crizei energetice.
O altă sarcină importantă a Kremlinului, scrisă în acel document, a fost prevenirea restricționării mass-media ruse pe teritoriul Republicii Moldova, dar Planul a eșuat, deoarece, în 2022, a fost suspendată licența a șase posturi de televiziune moldovenești care dezinformau societatea prin subiecte propagandistice rusești.
Următorul pas al Kremlinului a fost să încurajeze sentimentele pro-ruse în rândul cetățenilor, ca ulterior, oamenii să aibă mai multă încredere în politicienii pro-ruși. În acest context, se înscriu și protestele organizate de Mișcarea Pentru Popor despre care autoritățile de la Chișinău au afirmat că fac parte din acțiunile Moscovei de destabilizare a situației din Republica Moldova.
Conform documentului, devine clar că în 2021 administrația prezidențială a Rusiei nu se pregătea pentru o intervenție militară în Republica Moldova. Principalele obiective în sectorul militar au vizat regiunea transnistreană - oficialii ruși doreau să gestioneze indirect conflictul din Transnistria, folosindu-l ca pârghie de destabilizare.
Amintim că, pe 13 februarie, președinta Maia Sandu, a menționat că instituțiile statului au confirmat declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova, prin acțiuni subversive și șantaj economic.