Ciolacu, după ce deputații moldoveni a votat ca limba română să redevină limbă oficială: Este o revenire la normalitate și un scut pe care îl ridică în fața pericolului rusesc
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat, după ce Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege prin care limba română redevine limba oficială a țării că este „o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc”.
„Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc. Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important! Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului!”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.
Și premierul României, Nicolae Ciucă, a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău.
„Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoașterea adevărului istoric și științific reconfirmă comunitatea de cultură și limbă de pe cele două maluri ale Prutului. Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiționat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei și bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Pe această cale, reiterez susținerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și stabilitatea statului vecin”, a scris premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a PNL.
Proiectul referitor la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova a fost adoptat, joi, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chișinău.
Astfel, în toată legislația țării, termenul „limba română” va trebui să înlocuiască sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Totodată, sărbătoarea națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi redenumită „Limba română”.
În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice având competență pentru adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative ce decurg din această lege vor opera modificările ce se impun.