Maia Sandu: „Trebuie să avem un sistem de apărare. Neutralitatea nu înseamnă să stai și să aștepți să vină să te cotropească dușmanul”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări o respectă. Totodată, șefa statului a subliniat că Republica Moldova trebuie să fie capabilă să se apere.
„Neutralitatea este în Constituție și cetățenii decid dacă trebuie schimbată Constituția sau nu. Noi vedem în sondaje că majoritatea cetățenilor în continuare susțin neutralitatea. Noi respectăm alegerea cetățenilor pentru că așa funcționează democrația. În același timp noi trebuie să discutăm și să spunem că neutralitatea funcționează doar atunci când celelalte țări respectă ceea ce e scris în Constituția noastră. Acum avem cazul Federației Ruse care nu a respectat suveranitatea și independența Ucrainei și de asta a invadat-o. Avem situația Federației Ruse care astăzi nu respectă neutralitatea Republicii Moldova pentru că avem pe teritoriul țării noastre o armată care stă ilegal aici. De aceea, trebuie să avem un sistem de apărare. Neutralitatea nu înseamnă că nu te aperi, să stai și să aștepți să vină să te cotropească dușmanul. Dacă ți-ai asumat neutralitatea, așa cum am făcut-o noi în Constituție, înseamnă că singuri trebuie să fim capabili să ne apărăm. De aceea creștem capacitatea noastră de apărare. Noi vrem ca oamenii noștri să trăiască în pace și să fie în siguranță. De asta facem aceste lucruri”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova1.
Vorbind despre NATO, Maia Sandu a menționat că este necesară o discuție cu cetățenii, întrucât „propaganda rusă dezinformează și prezintă lucrurile pe invers”.
„Sigur că trebuie de discutat. O problemă mare este propaganda rusă care dezinformează și care prezintă lucrurile pe invers, pentru că propaganda rusă acum acuză NATO, UE, Ucraina și pe cine vrei de războiul pe care îl duc ei. Iată că această propagandă, care ajunge și în Republica Moldova și unii oameni se lasă manipulați, a creat această atitudine a unei părți a societății față de NATO. Trebuie să avem această discuție. Dar repet, în Constituție avem scrisă neutralitatea, noi o respectăm, dar neutralitatea înseamnă că singuri îți dezvolți capacitatea de apărare. Nu poți să contezi pe ajutorul cuiva, așa cum se întâmplă în grupul țărilor care sunt membre NATO”, a adăugat Maia Sandu.