Social

ȘTIRILE DIMINEȚII: Miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre situația de securitate din Republica Moldova; Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate; Mai multe zboruri planificate pentru astăzi au fost anulate

Situația de securitate din Republica Moldova va fi abordată la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles. În cadrul reuniunii, oficialul de la București va face referiri la situația din Republica Moldova și va sublinia necesitatea unui regim de sancțiuni pentru persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare, anunță Ministerul Afacerilor Externe, de la București.


Membrii Consiliului Suprem de Securitate se reunesc astăzi, începând cu ora 13 într-o ședință pentru a discuta despre situația excepțională din justiție

Decizia a fost luată de președinta țării, Maia Sandu, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).


Educația financiară, promovată în Republica Moldova

În contextul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week), Ministerul Finanțelor împreună cu instituțiile subordonate, organizează, începând de astăzi și până pe 26 martie, o serie de activități care au drept scop conștientizarea importanței și rolului educației financiare.


Expert: În 2022, veniturile moldovenilor s-au redus cu 10%, aceasta fiind cea mai mare scădere din ultimii 23 de ani

Veniturile moldovenilor în 2022 s-au redus cu 10 la sută, fiind cea mai mare scădere din ultimii 23 de ani, a declarat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice”. Potrivit acestuia, veniturile includ salariile, pensiile, transferurile de peste hotare, dar și din vânzarea producției agricole.


De la 1 aprilie, cuantumul alocației lunare de stat acordate mai multor categorii de populație va fi majorat. Proiectul de modificare a legii, aprobat recent de Parlament, prevede creșterea alocației oferite participanților la războiul de pe Nistru, la acțiunile de luptă din Afganistan și la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state. De creșteri ale alocațiilor vor mai beneficia persoanele cu dizabilități și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a lichidării consecințelor avariei de la Cernobîl.

Totodată, vor crește alocațiile lunare pentru copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului, copiii participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați. Pentru fiecare categorie creșterea va constitui 250 de lei.


Mai multe zboruri, planificate pentru luni, au fost anulate. Explicațiile companiei

O companie aeriană privată low-cost din Republica Moldova a anunțat că anulează pentru luni, 20 martie, zborurile, din cauza unor probleme tehnice. Astfel, au fost anulate cursele Chișinău - Dublin - Chișinău; Chișinău - Tel Aviv - Chișinău și Chișinău - Verona - Chișinău.


În Republica Moldova va fi creat un Oficiu Național al Turismului

În Republica Moldova urmează să fie creat un Oficiu Național al Turismului, care va avea funcția de implementare a politicilor în promovarea destinațiilor turistice și a potențialului turistic din țară. Declarația a fost făcută pentru Radio Moldova de secretarul de Stat din cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol. Potrivit lui, actualmente proiectul se află la etapa consultărilor publice și ar urma să fie definitivat până la mijlocul acestui an.


O nouă aplicație mobilă va fi lansată în țara noastră, similară celei din Ucraina, denumită Diia. Prin intermediul acesteia, cetățenii vor putea solicita tot felul de extrase și certificate, depune petiții, plăti taxe, facturi si alte servicii.

Anunțul a fost făcut de ministrul dezvoltării economice și digitalizării Dumitru Alaiba. Potrivit oficialului, în această aplicație se vor regăsi toate actele de identitate - buletin, permis de conducere. Scopul aplicației este schimbarea modului în care cetățenii și antreprenorii văd statul. Proiectul este elaborat de Agenția de Guvernare Electronică cu susținerea USAID Moldova.


Miniștrii de externe din G7 au condamnat duminică cu fermitate recenta lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord și au remarcat efectul destabilizator al acesteia asupra păcii și securității regionale, scrie caleaeuropeană.ro. În declaratia comună pe care au semnat-o, Miniștrii de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnă în termenii cei mai fermi lansarea de către Coreea de Nord, la 16 martie, încă a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), care, spun, oficicli, subminează pacea și securitatea regională și internațională.

Comportamentul nechibzuit al Coreei de Nord necesită un răspuns rapid și unitar din partea comunității internaționale, inclusiv măsuri semnificative suplimentare din partea Consiliului de Securitate al ONU, sunt de părere oficialii. Șefii diplomațiilor din G7 și-au reiterat apelul către Coreea de Nord de a renunța „la armele nucleare, și a îndemnat-o să respecte pe deplin toate obligațiile care decurg din rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.


Președintele Chinei, Xi Jinping, se îndreaptă spre Moscova, pentru a efectua prima sa vizită de la începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează BBC.

Oficialul se va întâlni cu Vladimir Putin, la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus, pentru presupuse crime de război. Se așteaptă ca cei doi lideri să anunțe extinderea cooperării, după ce anterior anunțaseră un parteneriat "fără limite". Rusia, aflată sub sancțiuni dure la nivel internațional, este tot mai dependentă de China, ca piață pentru mărfurile sale și aflată în căutarea de sprijin diplomatic. Deși anunțaseră un parteneriat fără limite, până acum, Beijing-ul a fost reticent în a asigura Moscovei sprijin letal pentru războiul din Ucraina, pentru a evita sancțiuni secundare împotriva companiilor chineze.


Despre sprijinul pe care țările membre ale UE îl acordă Ucrainei pentru a face față războiului declanșat de Rusia, dar și despre cum sunt aplicate sancțiunile împotriva Moscovei, se va discuta astăzi la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Miniștrilor de Externe, scrie Rador.

Pe agenda de discuții se regăsește și noul mecanism al Agenției Europene de Apărare pentru creșterea producției industriei de armament pentru a ajuta militar Ucraina. Planul a fost prezentat în urmă cu mai bine de o săptămână de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, după discuții la care a participat și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. O altă dezbatere va viza modul în care sunt aplicate sancțiunile la adresa Rusiei. Agresiunea Rusiei și ultimele evoluții vor fi subiect de discuție și cu ministrul ucrainian de externe, Dmitro Kuleba. Nu în ultimul rând, șeful diplomației europene va informa miniștrii de externe și despre ultimele negocieri dintre Serbia și Kosovo.


METEO

Astăzi precipitații nu se prevăd, cerul va fi variabil, Vânt slab va sufla din Nord-Est, presiunea atmosferică va fi normală. Valorile de temperatură se vor încadra între +13 și +18 grade.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult