Experți: Statutul de țară candidată pentru aderarea la UE presupune obligația Republicii Moldova de aliniere la sancțiunile UE împotriva Rusiei
Republica Moldova nu a susținut integral sancțiunile impuse Rusiei de către UE, deoarece nu avea statutul de țară candidată. Apoi a trebuit să-și asigure independența energetică față de Federația Rusă, pentru ca alinierea la sancțiuni să nu aibă efectul bumerangului asupra țării noastre, a declarat expertul Igor Boțan.
„Au avut loc discuții în luna martie anul trecut privind constituirea Platformei europene pentru alimentarea UE cu gaze și pentru a rupe dependența de Federația Rusă. A fost nevoie de un an de zile ca Republica Moldova să-și diversifice sursele de import al gazelor. Republica Moldova, atunci când i se transmit mesaje, pentru să e țară candidat, să se alinieze treptat la sancțiuni, țara noastră este obligată să facă acest lucru”, a spus Igor Boțan.
Statutul de țară candidată pentru aderarea la UE presupune și obligația Republicii Moldova de a adera la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse după declanșarea războiului în Ucraina – a subliniat deputatul din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Chiriac.
„Se examinează mai multe pachete de sancțiuni, care urmează a fi aplicate pentru a descuraja, inclusiv Federația Rusă de la acest război nedrept pe care îl duce împotriva poporului ucrainean. Câns a început acest război, Republica Moldova a condamnat ferm acțiunile Federației Ruse de invadare prin încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat Igor Chiriac.
Solicitat de postul nostru de radio să comenteze ce impact va avea pentru Republica Moldova alinierea la sancțiunile UE împotriva Federației Ruse, deputatul din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a menționat că acestea sunt doar intenții și nu se știe când ar putea fi realizate.
Amintim că Ministrul de Externe Nicu Popescu a precizat că decizia de aliniere la sancțiunile UE a fost luată, dar realizarea va mai dura până vor fi făcuți toți pașii legali. Șeful diplomației a mai subliniat că este o acțiune pe fundalul protestelor antiguvernamentale de la Chișinău organizate de Partidul Șor și aliații formațiunii, despre care autoritățile cred că acționează la indicațiile Kremlinului pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Nicu Popescu a subliniat că UE a cerut Republicii Moldova acum două săptămâni să adere la un pachet de sancțiuni individuale în legătură cu invazia rusă, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.
Până în prezent UE a introdus zece runde de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia din 24 februarie anul 2022, unele îndreptate împotriva unor indivizi și entități, altele, de ordin financiar, economic sau țintind sectoare vitale ale economiei ruse, cum ar fi cel energetic.