Cantitatea de lapte produs în Republica Moldova s-a redus simțitor. Anul trecut, țara noastră a importat 40% din necesarul țării
Cantitatea de lapte produs în Republica Moldova s-a redus de aproximativ 6 ori în ultimii 33 de ani, a declarat pentru Radio Moldova, șeful direcției politici în sectorul zootehnic, Valentin Roșca. Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în anul 2022 circa 40 la sută din laptele consumat de cetățeni a fost importat. Pentru a stimula cetățenii să crească vaci, aproximativ 1700 de familii au primit din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură peste 600 de tone de furaje. 26 dintre beneficiari sunt din comuna Zîrnești, raionul Cahul.
Numărul de bovine din comuna Zîrnești, raionul Cahul s-a redus de 3 ori în ultimii 15 ani, a precizat pentru postul nostru de radio primarul satului, Nicolae Beju. Potrivit funcționarului, situația este asemănătoare la ovine și caprine.
„S-a redus și numărul de caprine și de ovine. Prin programul FAO pentru Republica Moldova 26 de cetățeni ai comunei Zîrnești, au beneficiat de furaje pentru vaci”.
Localnicii spun că nu au unde să vândă laptele și brânza, iar din acest motiv nu vor să țină vaci. Potrivit lor, îngrijirea animalelor este o muncă grea, iar dacă nu dețin certificatele sanitare nu au unde să-și realizeze produsele din lapte.
„Sunt puțini gospodari care în ziua de azi au vaci. Foarte multe bovine s-au vândut”. „E muncă și e greu. Ai lapte, ai brânză, unde să o vinzi? Peste tot te alungă, nu-i realizare”.
În ultimii 33 de ani numărul de bovine s-a redus de 10 ori. Dacă în 1989 țara noastră avea un milion 112 mii de bovine, dintre care 402 mii erau vaci, la sfârșitul anului 2022 Republica Moldova avea doar 104 mii de bovine, dintre care peste 69 de mii sunt vaci, a precizat pentru Radio Moldova Șeful direcției politici în sectorul zootehnic, Valentin Roșca. Potrivit acestuia, anul trecut circa 40 la sută din laptele consumat de cetățeni a fost importat din Ucraina și România.
„În jur de 60% din lapte se produce pe teritoriul Republicii Moldova, restul este importat. După ce a început războiul în țara vecină, mai mult lapte a început să fie importat în țara noastră. Au fost distruse o parte din fabricile de procesare a laptelui în Ucraina. Ei nu aveau unde să proceseze toată cantitatea de lapte și o anumită cantitate o exportau în Republica Moldova”.
Valentin Roșca a mai spus că Guvernul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină fermierii în procesarea laptelui, precizând că ministerul de resort va susține fermierii care doresc să mărească numărul de bovine.
Peste 600 tone de furaje pentru animalele au fost distribuite pentru aproximativ 1700 de familiile social vulnerabile din Căușeni, Basarabeasca și Cahul, care dețin animale, a menționat reprezentantul adjunct al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură Tudor Robu. Potrivit acestuia, furajele valorează aproximativ 200 de mii de dolari.
„Furajele conțin un amestec de cereale ca să poată ajuta vacile să producă mai mult lapte. De asemenea, vom distribui semințe și furaje în această toamnă. Ce semințe vor fi împărțite altor familii deținătoare de animale, FAO va decide împreună cu ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare”.
De menționat că volumul de lapte produs în gospodăriile casnice este în continuă scădere, de la 576 de mii de tone în anul 2010, la 308 mii de tone în anul 2019, ceea ce constituie cu 48 la sută mai puțin.