Economic

În 2022, datoria externă a Republicii Moldova a depășit 9 miliarde de dolari

Datoria externă a Republicii Moldova a ajuns anul trecut la peste 9,4 miliarde de dolari. Astfel, conform datelor preliminare ale Băncii Naționale a Moldovei, pe parcursul anului 2022 aceasta a crescut cu 8 la sută. Din această sumă, doar peste trei miliarde de dolari este datoria Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei, a administrațiilor publice locale și a întreprinderilor de stat, iar restul este a companiilor private, a explicat pentru Radio Moldova expertul economic Veaceaslav Ioniță.

În 2022, datoria externă a Republicii Moldova a depășit 9 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 3,2 miliarde este datoria Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei, administrațiilor publice locale și întreprinderilor de stat. În ultimul an, aceasta a crescut doar cu 700 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă un fenomen pozitiv, a precizat pentru postul nostru de radio expertul economic Veaceaslav Ioniță.

„Guvernul actual a moștenit o datorie internă foarte mare, iar dobânda pe care o plătește pentru datoria internă este de cinci-șapte ori mai mare, decât dobânda la împrumuturile externe. În acest an, Guvernul va trebui să achite, numai sub formă de dobânzi, circa 3 miliarde de lei pentru datoria internă. Pentru a reduce cheltuielile bugetare, în 2022, pentru prima dată, Guvernul nu s-a împrumutat deloc. Adică, nu a crescut împrumutul pe plan intern, dar a pus accentul pe împrumutul extern. De fapt, creșterea datoriilor guvernului pe plan extern are drept scop reducerea cheltuielilor bugetare”.

În același timp, potrivit expertului economic, cea mai mare parte a datoriei externe a țării noastre este atribuită companiilor private. Astfel, acest lucru nu are legătură directă cu cetățenii, dar mai mult cu companiile care s-au împrumutat pe plan extern. Conform datelor făcute publice de către Banca Națională a Moldovei, cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung, și anume, peste 72 la sută, valoarea acesteia înregistrând o creștere de 9,3% față de sfârșitul anului 2021. Datoria externă pe termen scurt s-a majorat cu 4,7 la sută la sfârșitul anului trecut, revenindu-i o pondere de 27,6% din total.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult