Social

Banca Mondială a lansat un nou program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova

Un nou program de susținere a întreprinderilor din Republica Moldova a fost lansat, astăzi, cu sprijinul Băncii Mondiale, care va oferi asistență financiară în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi direcționați pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, în cadrul unui nou proiect privind competitivitatea și internaționalizarea IMM – urilor din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul unei conferințe de presă.

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Componenta cea mai mare ține de digitalizare, a declarat  ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Este vorba de digitalizarea serviciilor oferite de către autoritățile centrale și locale. Dumitru Alaiba a mai precizat că, întâi de toate,  va fi extinsă digitalizarea serviciilor guvernamentale pentru întreprinderi la nivel central și local. La fel, va fi introdus un proces de reinginerie și automatizare a actelor permisive emise de către autoritățile publice locale, astfel încât antreprenorii să nu irosească timpul și banii prețioși din cauza birocrației.

„Una dintre principalele bariere în calea accesului la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii  este inexistența unui gaj sau unui altfel de instrument pentru a garanta aceste împrumuturi pe care le accesează de la bănci. Și aici, statul o să vină cu garantarea creditelor, pentru IMM-uri, iar pentru această componentă o să investim 15 milioane de dolari”, a menționat Dumitru Alaiba

Banca Mondială are o colaborare îndelungată cu Republica Moldova în vederea dezvoltării sectorului privat și a domeniului finanțelor, iar în ultimii 10 ani s-a investit foarte mult în crearea unui mediu de afaceri mai eficient și mai bun pentru întreprinderile mici și mijlocii, a declarat directoarea de țară a Băncii Mondiale în Moldova, Inguna Dobraja.

„Proiectul respectiv vine în conformitate cu strategia guvernului de a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici, micro și mijlocii prin digitalizare, în special, costul afacerilor în proiectele anterioare sau ca rezultat al eforturilor anterioare, s-a redus cu 13,5 milioane pe an. Au fost înregistrate vânzări la export de 41 de milioane de dolari și create circa 1261 de locuri de muncă noi în cadrul IMM-urilor”, a afirmat Inguna Dobraja.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este deja gata pentru a implementa unele componente ale acestui proiect, a precizat directorul ODA, Dumitru Pîntea.

„Companiile care vor să beneficieze deja de suport prin intermediul granturilor în cadrul programului de internaționalizare vor putea aplica chiar din această lună. Noi vom lansa apeluri, suntem pregătiți la ODA să lansăm apeluri pentru a primi cereri din partea antreprenorilor. Pe cealaltă componentă, care țintește fondul de garantare a creditelor, urmează să-l capitalizăm și, în acest an, să lansăm produsul garanții de portofoliu, respectiv, să fie accesibil pentru companii”, a conchis Dumitru Pîntea.

Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2027 de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult