Vadim Ceban: Moldovagaz va solicita revizuirea tarifului la gaze până la Paște
În următoarele săptămâni, tariful la gaz ar putea fi micșorat. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, la N4. Acesta a precizat că în următoarea perioadă calculele vor fi transmise Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
„Cred că noi peste o săptămână, înainte de Paște, vom prezenta la ANRE calculele noastre și, împreună cu regulatorul, dacă vor fi aceste premise, noi vom fi primii care vom solicita corectarea tarifului. Pentru că deja o bună parte din devierile financiare, care au fost incluse în tarif în octombrie 2022, au fost recuperate în perioada de iarnă cu consum mai mare. Consider că aceste premise vor fi, depinde de ANRE când va fi acest lucru”, a declarat Vadim Ceban.
Totodată, directorul Moldovagaz a refuzat să spună cu cât s-ar putea reduce tariful.
*„Nu pot deschide parantezele, dar la momentul potrivit vom ieși cu aceste cifre. Un lucru doar pot spune: în cadrul aprobării tarifelor, în octombrie 2022, circa 6,5 lei au fost acele devieri financiare care au fost acumulate în 2022. Ca o cifră pe care o pot spune la moment”, a spus Ceban, menționând că este prematur de făcut calcule, deoarece cotațiile la bursele internaționale sunt imprevizibile.
Spre exemplu, Ceban a menționat că, odată cu răcirea timpului în Europa, prețurile la gaze au crescut cu 6-7%, iar în unele zile chiar cu 25%. „De aceea eu nu spun cifra, dar vă spun că în prețul actual de 30 de lei sunt introduse devieri de circa 6,5 lei. Dar asta nu înseamnă automat că va fi reducerea cu această cifră, pentru că volumele s-au micșorat, sunt costuri de distribuție, transport și curs valutar și nu știu cum vor fi calculate de ANRE”, a conchis Ceban.
Șeful de la Moldovagaz a precizat că în luna martie, au fost procurate 176 milioane metri cubi de la Gazprom, la un preț de 1050 de dolari mia de metri cubi. Această cantitate a fost direcționată pentru producerea energiei electrice pe malul stâng. În același timp, Energocom a procurat circa 100 de milioane de metri cubi de gaze pentru malul drept, la prețul de 1011 dolari SUA mia de metri cubi.
În luna aprilie, vor fi procurate cantități cu mult mai mici față de luna martie, prețul pentru gazul rusesc fiind de 673 de dolari SUA, iar a celui procurat de Energocom - în jur de 653 de dolari mia de metri cubi.
Amintim că anterior, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că pentru a procura cantități noi de gaze la prețul convenabil de pe piață malul drept ar trebui să consume gazele din stocuri, procurate la prețuri de peste o mie de euro mia de metri cubi.
Menționăm că decizia de a face stocuri de gaze a fost luată de autorități pentru atenuarea consecințelor crizei de aprovizionare cu gaze rusești. Republica Moldova are în prezent gaze stocate în România și Ucraina, care au fost procurate în cadrul instrumentului de finanțare încheiat între Guvern și BERD în valoare de 300 de milioane de euro, de la companii, altele decât Gazprom.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, cantitățile stocate sunt suficiente pentru acoperirea consumului în lunile de vară.