Rubla rusească continuă să se deprecieze față de euro și dolar. Experții economici enumeră mai mulți factori
De la începutul acestui an, rubla rusească s-a depreciat cu 15% față de dolar și cu 18% față de euro. Ieri, rubla a înregistrat o scădere bruscă, atribuită de experții economici mai multor factori, unul dintre aceștia fiind retragerea companiei petroliere Shell din proiectul Sahalin-2.
Rubla rusească pierde continuu teren în fața valutelor internaționale, ajungând treptat la minimele din prima lună a războiului din Ucraina. La licitația de joi de la bursa din Moscova, pentru prima dată din aprilie 2022, dolarul a urcat la peste 80 de ruble, iar un euro costa 88 de ruble. Pe parcursul zilei, ambele valute au crescut cu peste 1,5 ruble.
Experții în domeniu explică acest lucru prin faptul că, în ultimul an, s-a schimbat realitatea economică, iar cotațiile rublei rusești reacționează la tranzacții majore, precum retragerea companiei petroliere Shell de pe piața rusească, conform unui articol publicat de BBC.
Instituția se referă și la sistemul bancar din Rusia. Două dintre cele mai mari bănci - banca de stat VTB și Alpha Bank au înregistrat pierderi în 2022, din cauza sancțiunilor internaționale. În cazul Alpha Bank, pierderile au constituit 117 miliarde de ruble, cele mai mari din istoria sa.
Cu toate acestea, economia Rusiei pare să fi rezistat sancțiunilor mai bine decât anticipau experții. Se estimează că în 2022 aceasta a înregistrat o scădere între 2 și 4%. În acest an, potrivit Băncii Mondiale, economia Rusiei se va contracta cu doar 0,2% și va crește cu 1,2% în 2024. Organizația și-a îmbunătățit semnificativ previziunile în condițiile în care anterior prognoza o scădere de până la 3,3%. Totuși, instituțiile internaționale precizează că, din cauza situației volatile în condițiile războiului din Ucraina, este dificil să se facă prognoze privind evoluțiile economiei ruse.
Experții economici se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue și să fie impuse din ce în ce mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Cu toate acestea, autoritățile ruse vor continua să cheltuiască bani, ceea ce va susține economia, deși deficitul bugetar va crește. Pe termen lung, economia Rusiei va fi afectată de restricții, de acces la tehnologie și la piața globală de capital. În plus, inflația va rămâne la un nivel ridicat, de circa 6%.