Internațional

NATO și UE au semnat o declarație comună, prin care se angajează să furnizeze Ucrainei mijloace militare de apărare

NATO și Uniunea Europeană au adoptat la Bruxelles o Declarație comună, a treia după cele din 2016 și 2018. Documentul semnat de către președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg presupune consolidarea forțelor pentru a ajuta Ucraina să reziste în războiul cu Rusia.

Declarația comună a UE - NATO, derivă din mediul de instabilitate care afectează inclusiv țările membre ale UE și Alianței Nord-Atlantice și are menirea să fortifice capacitatea de descurajare a amenințărilor de orice tip – sunt de părere experții de la Chișinău.

Cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană „este mai importantă ca oricând”, a declarat la Bruxelles secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, după semnarea declarației comune. Potrivit lui, acest parteneriat va ajuta la consolidarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina.

„Am semnat a treia declarație comună NATO – UE pentru a dezvolta parteneriatul strategic între cele două organizații. Este cel mai important de până acum. Aproape cu un an în urmă, după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, ne-am întâlnit toți trei aici, la Cartierul General al NATO. Președintele Putin a vrut să ocupe Ucraina în câteva zile și să ne dividă pe noi. A eșuat în ambele cazuri”, a spus Stoltenberg.

Uniunea Europeană și NATO și-au demonstrat unitatea pe parcursul mai multor ani, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel.

La rândul ei, Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că parteneriatul NATO - UE a fost unul consolidat chiar din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina.

*„Ochii oamenilor au privit anul trecut către frontal din Estul Ucrainei, dar și către noi, aici la Bruxelles, analizând pregătirea noastră și reacțiile noastre și au văzut cât de uniți am fost și suntem, împreună sprijinind poporul ucrainean, dar și împotriva imperialismului rusesc”, a spus Ursula von der Leyen.

Declarația semnată de NATO și UE, deși este considerată de presa internațională ca fiind una politică, totuși include domenii concrete pe care se va axa cooperarea dintre aceste organizații, implicit cel militar, de securitate și apărare – a declarat pentru Radio Moldova, directorul Școlii doctorale „Științe militare și de securitate națională" la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun", Marin Butuc.

„În primul rând, vizează amenințările cu caracter hibrid, o realitate care afectează și Republica Moldova. Vizează combaterea amenințărilor cibernetice. Totodată, această declarație își propune și o cooperare în planul operațional la nivel maritim. Ține și de planificarea apărării în noul context de insecuritate pe care l-a cauzat Federația Rusă. Realizarea, desigur, de exerciții în paralel și coordonate, susținerea capacităților de apărare a țărilor partenere și aici desigur se poate regăsi și Republica Moldova în acest sens”, a spus Marin Butuc.

Totodată, UE și NATO s-au angajat să furnizeze ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-și apăra patria, iar săptămâna viitoare sunt programate discuții cu privire la tipul de arme care poate fi furnizat - a menționat Jens Stoltenberg după semnarea declarației comune.

Și președintele României Klaus Iohannis, care a salutat semnarea celei de a treia declarații comune dintre NATO și Uniunea Europeană, a declarat că țara sa sprijină ferm consolidarea securității” în zona euro-atlantică.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult