Economic

Piața cardurilor bancare din Republica Moldova a cunoscut cea mai mare creștere anul trecut

Astfel, moldovenii primesc pe card două treimi din veniturile lor, iar 27 la sută din achitări sunt făcute prin intermediul acestora. Datele au fost prezentate de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Cetățenii utilizează tot mai frecvent cardurile bancare ca mijloc de plată și nu mai scot banii cash la bancomate. În 2022, retragerea de numerar a crescut cu 9,8 miliarde de lei, iar plățile cu cardul – cu 15 miliarde de lei.

Anul trecut, piața cardurilor bancare din Republica Moldova a ajuns la 144 de miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 34 de miliarde de lei față de 2021, declară expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Totodată, acesta susține că piața este împărțită în trei segmente, cum ar fi: cardurile emise în Republica Moldova, un segment de aproximativ 80 la sută din toată piața. Urmează cardurile străine, utilizate în Republica Moldova, care au crescut cel mai puternic în 2022, dar și cardurile emise în țara noastră utilizate peste hotare. În 2022 moldovenii au achitat cu cardul peste hotare 12 miliarde de lei, cu 40% mai mult decât în 2021.

„Piața cardurilor bancare în Republica Moldova în 2022 a crescut în cea mai mare parte datorită cardurilor emise în străinătate și utilizate în Republica Moldova, dar și datorită plăților moldovenilor peste hotare. Dacă doi ani în urmă, cardurile străine utilizate în Republica Moldova aveau un rulaj de 8 miliarde de lei, acum practic s-a dublat. După pandemie, când puțini străini au venit în Republica Moldova, în prezent numărul acestora crește”, a spus expertul.

De asemenea, expertul economic a menționat că banii pe care moldovenii îi au din salarii și alte venituri, în anul 2022, au constituit 184 de miliarde de lei, dintre care 117 miliarde de lei au venit pe carduri, iar restul în numerar.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult