Expert: Leul se apreciază față de principalele valute străine pentru a treia lună consecutivă
Leul moldovenesc a treia lună consecutivă se apreciază față de principalele valute străine din motiv că piața valutară a depășit șocurile legate de criza energetică și de războiul din Ucraina, a declarat expertul în politici economice, Veaceaslav Ioniță. Cererea de valută din partea agenților economici este în scădere, ca rezultat al ieftinirii resurselor energetice, care sunt importate. Pe de altă parte, oferta de valută din partea populației este în creștere, susține expertul.
Situația legată de aprecierea monedei naționale față de valuta străină este în favoarea agricultorilor, a precizat expertul în politici economice, Veaceaslav Ioniță. Potrivit acestuia, fermierii sunt influențați direct de cursul valutar, mai ales în această perioadă a anului, când se fac mai multe investiții pentru a obține o roadă bună.
„Pentru prima dată, ceea ce se întâmplă acum pe piața valutară corespunde cu ceea ce au nevoie agricultorii. Un leu mai puternic în primăvară este ceea ce-și doresc agricultorii. Dacă la toamnă leul va fi mai slab, agricultorii vor fi cei mai fericiți în acest an. Leul puternic din primăvară face ca investițiile făcute în primăvară, în procurarea de fertilizanți și produse petroliere, care sunt de import, să fie răsplătite”, a spus expertul.
Economistul afirmă că, de la începutul acestui an, leul moldovenesc s-a apreciat față de toate valutele, iar în luna aprilie este și mai puternic. Astfel, leul a crescut cu 17% în raport cu rubla rusă, cu 6,3% față de dolar și cu aproximativ 3 la sută în raport cu euro.
Veaceaslav Ioniță a mai spus că anii trecuți resursele energetice cel mai mult au afectat piața valutară. Dacă în 2020 importul acestora a constituit 589 de milioane de dolari, în 2022, în al doilea an de criză, estimativ s-a ajuns la 1,7 miliarde de dolari.