Social

Cazul păcurii îngropate // Iurie Razlovan: Comisia de anchetă a prezentat concluziile. Persoanele responsabile urmează a fi sancționate

Comisia de anchetă a prezentat concluziile privind incidentul din gospodăria cu păcură, iar persoanele responsabile urmează a fi sancționate, a declarat directorul general interimar al SA Termoelectrica, Iurie Razlovan, în cadrul unei conferințe de presă.

privesc.eu
Sursa: privesc.eu

Directorul interimar al întreprinderii a explicat că s-a produs o fisură la o conductă cu abur și s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură. Ar fi vorba de 100 sau 200 de kg.

„Într-adevăr a fost o fisură la o conductă de abur, s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură cu abur. S-a întâmplat în luna 11-a anul 2022, în noaptea de 7 spre 8. Operatorii au acționat corect. Ce a urmat mai departe, cum s-a gestionat situația, de acolo rezumă problemele respective. Păcura trebuia colectată, păcura trebuia depozitată corespunzător, după care predată la o întreprindere care poate să gestioneze materialul respectiv, lucru care nu s-a întâmplat. Actualmente avem păcura colectată, depozitată în saci și urmează să identificăm un agent economic care ar putea preluat materialul respectiv”, a explicat Iurie Razlovan.

De asemenea, directorul interimat al SA Termoelectrica a respins informațiile precum că păcura ar fi fost de calitate proastă.

„Eu toată documentația din întreprindere am scos-o din contabilitate, am lucrat cu colegii, astfel, neajunsuri pe partea contabilă de evidență a materialelor respective nu am depistat. Păcura care a fost arsă este conformă contabilizării. Alt lucru invocat a fost „păcură de calitate proastă”. Am luat toate procedurile de achiziție din ultimii doi ani, toate certificatele sunt prezentate și conforme caietului de sarcini. Păcura procurată în ultimii doi ani este conformă. Dacă au fost cumva documente trucate, deja trebuie să lucreze alte organe competente”, a declarat Iurie Razlovan.

Potrivit lui Razlovan, nu a fost o catastrofă ecologică, precum s-a vehiculat, dar întreprinderea a fost amendată totuși de Agenția de Mediu.

„Este vorba despre 100-200 de kg, este o pierdere tehnologică nesemnificativă, raportată la cantitățile care se ard și se depozitează. A fost un proces verbal de control al Agenției de Mediu, care a stabilit niște măsuri ce urmează a fi luate de întreprindere. Păcura trebuie amestecată cu argilă și reciclată. A fost aplicată și o amendă, care a fost achitată (circa 20 de mii de lei) (...) Au fost amendate cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere din cadrul întreprinderii SA Termoelectrica. (...) Incidentul s-a întâmplat la CET 2, unde e gospodăria de păcură, acolo sunt toate rezervele de materiale. Sunt niște rezervoare din metal. Proiectul construcției prevede o talpă dintr-un strat argilos-nisipos cu bitum, bine tasat, după care vine construcția metalică. Construcția este prevăzută pentru o scurgere, ce poate apărea. Acolo mai există un dig, un val de pământ, care în cazul unei avarii, reține păcura. Nu a fost o catastrofă ecologică. Ceea ce trebuia de făcut - trebuia de strâns păcura respectivă și reutilizată corect”, a spus directorul interimar al SA Termoelectrica.

Totodată, în contextul declarațiilor făcute de Rento Usatîi, șeful Termoelectrica a negat faptul că ar avea vreun dosar la Centrul Național Anticorupție: „Eu nu ma văzut dosarul ăsta, nu cunosc. Chiar dacă este, poate cumva are statut secret, pentru că nu am fost niciodată chemat pe tema asta.”

Amintim că în iulie curent, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că Termoelectrica ar fi procurat din banii publici păcură scumpă și de calitate proastă, care a fost îngropată pe teritoriul întreprinderii.

Ulterior, pe 28 iulie, în timpul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean a cerut demisia conducerii de la Termoelectrica. Potrivit șefului Executivului, situația este inacceptabilă. În primul rând, îngroparea păcurii afectează mediul, iar în al doilea rând, acest lucru denotă o administrare neprofesionistă a întreprinderii, a adăugat premierul. La scurt timp, fostul director general interimar al SA Termoelectrica, Vasile Leu, și-a depus demisia, iar în locul său a fost numit Iurie Razlovan.

La începutul lunii august, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat rezultatele investigației sale pe acest caz și a constatat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește cu aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile (CMA) stabilită, fiind de 6657,0 și 6567,2 mg/kg de produs petrolier.

Menționăm că și Procuratura municipiului Chișinău s-a autosesizat pe marginea cazului și a anunțat că vor fi efectuate investigații.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult