România raportează trei decese din cauza unui virus răspândit de țânțari. Care este situația R. Moldova și ce recomandări au specialiștii
În acest an, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de infecție cu virusul West Nile, au precizat pentru Radio Moldova specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Asta după ce în România, în ultima perioadă, au fost raportate mai multe cazuri de îmbolnăvire, dar și trei decese.
Simptomele mai frecvent întâlnite la oamenii care au fost infectați cu virusul West Nile sunt asemănătoare gripei și includ: febra ce variază între 38 și 40 de grade, dureri de cap, gât, mușchi și articulații, conjunctivită, dar și grețuri. În unele cazuri boala poate evolua în forme mult mai grave, soldate cu deces, iar cei mai afectați sunt copiii și persoanele în vârstă, a precizat pentru Radio Moldova, șefa secției supraveghere epidemiologică din cadrul ANSP, Ludmila Lungu.
„Ultimul caz înregistrat de ANSP în Republica Moldova a fost în anul 2019. De atunci și până în prezent cazuri nu au mai fost înregistrate. Pentru a ne proteja desigur se recomandă de a evita expunere la tânțari și anume purtând îmbrăcăminte cu mâneca lungă, să utilizăm substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, substanțele insecticide în locuință sau în jurul locuinței. Potrivit specialiștilor de la Agenție, infecția se înregistrează frecvent în țările din Africa, Asia, America de Nord, însă în ultimii ani și în România sunt raportate astfel de cazuri”, a precizat Ludmila Lungu.
Precizăm că, trei persoane au murit în România, după ce au contractat virusul West Nile, transmis de țânțari. Cazurile au fost raportate săptămâna trecută. Conform Euronews, în aceeași perioadă au fost înregistrate cel puțin 6 îmbolnăviri, la persoane de peste 50 de ani.