Politic

Șefa statului a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană

Președinta Maia Sandu l-a salutat astăzi la Chișinău pe Secretarul General adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mircea Geoană. Discuțiile s-au axat pe programele de cooperare existente, situația de securitate din regiune și modalitățile în care poate fi sporită reziliența țării la provocările curente.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Potrivit unui comunicat al Președinției, Maia Sandu a subliniat importanța cooperării cu Alianța Nord-Atlantică pentru a moderniza sectoarele de securitate și de apărare.

„Avem nevoie de expertiză și asistență din partea NATO pentru creșterea capacității de răspuns la pericole hibride, dezinformare sau riscuri cibernetice și valorificarea deplină a formatelor existente de cooperarea cu NATO. În contextul actual regional de securitate, suportul partenerilor externi este foarte important pentru fortificarea capacităților statului de a contracara amenințările hibride la adresa țării noastre”, se mai arată în comunicat.

Aflat într-o vizită de două zile în țara noastră, secretarul general adjunct al NATO a declarat într-o conferință de presă comună susținută cu premierul Dorin Recean, că din punct de vedere politic și strategic, Republica Moldova aparține familiei democrațiilor europene. La rândul său, prim-ministrul a subliniat că vizita oficialului NATO reprezintă un semnal de susținere a țării noastre și a remarcat că intenția Republicii Moldova este să dinamizeze programele de parteneriat cu NATO și cu țările membre NATO.

Mircea Geoană a mai remarcat că NATO nu vede un risc de natură militară din partea Federației Ruse la adresa Republicii Moldova. În schimb, afirmă el, Federația Rusă desfășoară întreg arsenalul războiului hibrid în Republica Moldova.

Între timp, experții sunt de părere că dialogul dintre Republica Moldova și NATO se aprofundează, dar este important ca autoritățile de la Chișinău să spună clar care sunt așteptările țării noastre de la relațiile cu Alianța Nord-Atlantică.

Relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-au activizat odată cu semnarea, în 1994, a Documentului cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”, implementat de NATO și mai multe Planuri Individuale cu Alianța Nord-Atlantică. Pe parcursul anilor, aliații au sprijinit țara noastră, fără a-i impune să renunțe la statutul de neutralitate.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult