Social

Șeful armatei belgiene avertizează că R. Moldova și țările baltice ar putea fi următoarele ținte ale Rusiei, după Ucraina

După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi Republica Moldova și țările baltice, a avertizat șeful armatei belgiene, Michel Hofman, citat de Politico.

Rusia „a arătat deja că are voința de a ataca un vecin”, a declarat Hofman pentru publicația belgiană VRT, în timp ce vizita soldații belgieni staționați în România. Limbajul președintelui rus Vladimir Putin „este întotdeauna ambiguu. Este absolut posibil ca ei să aibă și alte idei mai târziu. Fie în sud, în Moldova, fie în statele baltice”, a spus el.

„Europa trebuie să se pregătească urgent și să arate clar că se poate apăra și că va contraataca dacă este necesar”, a declarat Hofman.

Această versiune circulă în spațiul public încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Chiar recent, la Kiev, șefa statului Maia Sandu a declarat că Republica Moldova ar fi următoarea țintă și probabil nu ultima, dacă forțele armate ale Ucrainei nu ar rezista în fața agresiunii Federației Ruse.

Și Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat Republica Moldova că este următoarea țară care va repeta soarta Ucrainei. În replică Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat că încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în R. Moldova a fost resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră.

Cu toate acestea, conducerea țării dă asigurări, că cel puțin pentru moment, nu există niciun pericol militar la adresa țării.

Autoritățile moldovenești au condamnat în repetate rânduri războiul inițiat de Rusia, iar relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat. În ultimele luni, au fost expulzați mai mulți diplomați ruși din țara noastră, iar în replică, Kremlinul a decis interzicerea mai multor deputați moldoveni pe teritoriul său.

Neutralitatea Republicii Moldova

Potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră. Dar, de la începutul războiului în Ucraina, autoritățile, analiști politici, sugerează că neutralitatea nu poate apăra Republica Moldova de o eventuală agresiune a Federației Ruse. Pe de o parte, reprezentanții puterii precizează țara noastră trebuie să-și sporească apărarea, pe de altă parte, experții afirmă că apropierea țării noastre de NATO ar însemna modernizarea sectorul de apărare și ieșirea din zona de influență a Rusiei. Cu toate acestea, mai spun ei, societatea nu este suficient de informată cu referire la activitatea NATO, iar toate narativele care sunt promovate în prezent sunt moștenite din perioada sovietică.

Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a dat asigurări că NATO este extrem de determinată de a sprijini, prin mijloacele sale și în deplin respect față de neutralitatea Republicii Moldova, drumul său european. De asemenea, oficialul a precizat că NATO „respectă realitatea din această perioadă: o Constituție de neutralitate a Republicii Moldova.”

Mircea Geoană a dat asigurări că NATO nu este și nu va fi niciodată în situația de a „sugera, dicta sau impune unui partener drumul pe care dorește să și-l aleagă”.

Ucraina se apără de invazia pe scară largă a lui Putin

Războiul care a început în februarie 2022 nu dă semne de atenuare, în ciuda rezistenței acerbe a forțelor Kievului, mai notează Politico.

„Rusia a trecut la o industrie de război”, a adăugat șeful armatei belgiene Michel Hofman. Chiar dacă forțele Moscovei par slăbite în acest moment din cauza războiului lor continuu împotriva Ucrainei, această slăbiciune este *„temporară”, a continuat el. Dacă Rusia câștigă războiul, „va regenera în cele din urmă mașina de război și își va reconstrui forțele armate”, a avertizat șeful armatei din Belgia.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că țara sa va fi sprijinită în continuare de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, inclusiv economic și militar. În conferința de presă anuală, Zelenski a spus că Ucraina va produce un milion de drone în anul 2024. În același timp, a spus că mizează pe mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult