Social

În R. Moldova va fi creat Institutul național de inovații în securitatea cibernetică

Specialiști în securitate cibernetică vor fi pregătiți la Institutul național de inovații în securitatea cibernetică, o instituție care urmează a fi creată în Republica Moldova. Aceasta va implementa programe și exerciții care vor combate atacurile de acest gen. Iar mâine cabinetul de miniștri va examina un proiect de hotărâre privind fondarea Agenției pentru Securitate Cibernetică.

Institutul național de inovații în securitatea cibernetică va dispune de săli de instruire și laboratoare performante pentru simulări de atacuri cibernetice. Un element cheie va fi laboratorul tematic, dotat cu tehnologii noi și instrumente de securitate cibernetică, unde vor fi pregătiți funcționari publici, studenți și angajați din sectorul privat și cel public. Astfel de specialiști sunt necesari în toate domeniile de activitate, a subliniat premierul Dorin Recean.

Acest nou centru va asigura și instruirea pentru sectorul privat și va împărtăși cunoștințele care sunt necesare pentru ca să avem o populație educată din punct de vedere a securității cibernetice”.

Valoarea estimativă a proiectului este de 5 milioane de dolari, iar o parte din sumă a fost oferită de guvernul american, a menționat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logsdon.

„Statele Unite susțin cu mândrie Institutul cu o contribuție de 1,2 milioane de dolari. Institutul demonstrează sprijinul nostru pentru angajamentul Moldovei de a-și dezvolta rezistența împotriva agresiunii la adresa securității cibernetice”

Amintim că, la începutul anului 2023, a fost adoptată Legea privind securitatea cibernetică. Pe 21 decembrie, Executivul va examina un proiect de hotărâre care prevede crearea Agenției pentru Securitate Energetică, instituție care va coordona procesul de asigurare a securității cibernetice.

Precizăm că în 2022 Republica Moldova s-a confruntat cu cele mai mari valuri de atacuri cibernetice din istoria sa, care au început după invazia rusă în Ucraina și au continuat pe întreg parcursul anului. În luna august, anul trecut, peste 80 de site-uri guvernamentale au fost ținta unor atacuri cibernetice lansate din afara Republicii Moldova. Tot anul trecut, au fost sparte și paginile de telegram ale mai multor oficiali din Republica Moldova.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult