Politic

Interviu în exclusivitate cu ambasadorul Republicii Moldova la Tallinn, Ion Stavila: „Avem un climat politic favorabil pentru dezvoltarea cooperării în toate domeniile”

Republica Moldova se află într-un moment important al istoriei sale, după ce a primit invitația de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Pe măsură ce înaintam pe acest parcurs, experiența țărilor membre a blocului comunitar este una importantă.

În continuare aflăm cum a fost modelul de integrare al Estoniei. Aceasta a fost invitată la negocieri pentru aderare la UE în 1997. I s-a propus oficial aderarea în decembrie 2002. Pe 14 septembrie 2003 a avut loc referendumul de aderare la UE, în rândul cetățenilor estonieni. Deși inițial susținerea pentru aderare era relativ scăzută, în rândul populației, politicienii au reușit să convingă societatea de beneficiile integrării și la referendum opțiunea ”pro” a acumulat 66,8 %. Pe 1 mai 2024 Estonia a aderat la UE. La aproape 20 ani după aderare, Estonia oferă lecții valoroase pentru țara noastră, constată ambasadorul Republicii Moldova la Tallinn, Excelența Sa, Ion Stavila.

Domnule Ambasador, Estonia și Republica Moldova au împărțit același destin istoric. Aproape jumătate de secol ambele au fost parte a fostei URSS. Prezentul lor este însă foarte diferit: Estonia este stat membru al UE, iar Republica – la începutul acestui parcurs. Ce lecții are de învățat Republica Moldova de la Estonia în scopul realizării obiectivului nostru de integrare europeană?

-Avem de însușit multiple lecții, având în vedere că Estonia este disponibilă să-și împărtășească cu generozitate toată experienta, pe care a acumulat-o. Interesul nostru deosebit este pentru acele domenii, în care Estonia are rezultate excelente, precum digitalizarea. Estonia și-a construit un sistem de guvernare electronică, încă de la mijlocul anilor 1990. Astăzi, 99% din serviciile publice sunt disponibile online non-stop, iar 44% dintre estoni folosesc votul electronic. În anul 2000, Guvernul eston a renunțat la vechiul sistem de luare a deciziilor bazat pe documente de hârtie și a optat pentru un sistem digital, inovator - e-Cabinet. Estonia a fost prima țară care a implementat rezidența electronică (E-Residency), în 2014, un instrument unic în sprijinirea antreprenoriatului, care constă într-o identitate transnațională digital, care poate oferi oriunde și oricui posibilitatea de fi antreprenor în Estonia. De asemenea, avem de însușit lecții valoroase pe domeniul agriculturii sau cel al educației. După o reformă de 30 de ani, Estonia s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la testele PISA, cu cele mai bune scoruri pe toate liniile analizate.

-Estonia oferă ajutor țărilor în dezvoltare, inclusiv Republicii Moldova. Va rog să ne oferiți detalii în acest sens.

-În primul rând, țin să menționez, avem un climat politic favorabil pentru dezvoltarea cooperării în toate domeniile. De la schimburile culturale, destul de frecvente, precum participarea Teatrului Național de Operă si Balet „Maria Bieșu” la Festivalul de Operă de la Saaremaa, până la cooperarea economică. Cifra schimburilor comerciale dintre Estonia și Republica Moldova este de aproximativ 10 milioane de euro, anual. Din 2006 până în momentul de față Estonia ne-a oferit peste zece milioane de euro pentru implementarea a peste 260 de proiecte.

-Ce fel de produse moldovenești se găsesc pe rafturile magazinelor din Estonia? Cum ar trebui să-i facem mai interesați pe estonieni față de produsele noastre?

-Există un mare potențial în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Estonia, iar Ambasada întreprinde o serie de acțiuni în acest sens. Aș putea menționa multiplele prezentări economice desfășurate în Estonia. Cu regularitate au loc degustări de produse moldovenești , de asemenea, vreau să menționez participarea companiilor moldovenești la expozițiile specializate din Estonia. Pe rafturile magazinelor din Estonia se găsesc vinuri, sucuri și fructe proaspete din Republica Moldova-struguri, prune sau cireșe. Ne dorim sa mărim volumul produselor alimentare cu perioada de garanție mult mai mare.

-Excelență, de la dumneavoastră am aflat că serviciul poștal de stat „Omniva” din Estonia oferă expertiză Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. De fapt, toate produsele comandate on-line, din China, de către moldoveni, ajung întâi de toate în Estonia și de aici, prin intermediul „Omniva”, sunt transferate la Chișinău.

-Așa este, personal am fost impresionat să aflu cum ajung mărfurile din China în Republica Moldova, prin Tallinn. Vreau să amintesc, că în cadrul Uniunii Europene, estonienii sunt unii dintre cei mai buni în digitalizarea serviciilor poștale și administrarea publică. Mă bucur și le mulțumesc pentru deschiderea de a împărtăși experiența lor de succes și pentru ajutorul pe care ni-l acordă în implementarea acestor practici, care au scopul final de a îmbunătăți serviciile poștale din Republica Moldova.

-Pe cât de numeroasă este diaspora moldovenilor din Estonia? Cum s-au încadrat aceștia în societatea estoniană și ce atitudine au estonienii față de moldoveni?

-Conform datelor oficiale, în Estonia locuiesc peste 2000 de moldoveni. Câteva sute fac parte din diaspora mai veche, care au imigrat în perioada sovietică și o bună parte, veniți după anul 2000, fie la studii sau la munci sezoniere. Practic, moldovenii, care trăiesc în Estonia, activează în toate domeniile: construcție, muncitorii ajung aici în mod organizat, pe căi legale, industria constructoare de mașini, artiști, pictori, lucrători bancari.

-Domnule Ambasador, proiectul de țară al Republicii Moldova este cel de integrare europeană. Țara noastră se află într-un moment important al istoriei sale, după ce a primit invitația de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Pe cât de deschise sunt autoritățile din Estonia să sprijine vectorul european al tării noastre și pe viitor?

-Am fost impresionat de deschiderea autorităților estoniene fată de Republica Moldova. Pentru mine, personal, în calitate de diplomat, nu există nici un impediment să solicit o întrevedere cu orice ministru și sunt bucuros că pot transmite mesaje oficiale, din partea autorităților de la Chișinău. Convingerea mea este că autoritățile din Estonia sunt cele mai deschise din toată lumea. Pot face această comparație, deoarece am activat în calitate de diplomat și în alte state, unde era mai greu să ajungi la un nivel atât de înalt. Este important că la Chișinău, Guvernul a creat un cadru instituțional, care are în vizor vectorul de integrare europeană, am în vedere un vicepremier pentru integrare și biroul pentru integrare europeană. Aceasta este platforma de pornire, dar, foarte important e să obținem sprijinul țărilor membre a UE în procesul de negocieri și, în acest sens, vreau să menționez deschiderea deplină a autorităților estoniene de a sprijini politic Republica Moldova. Pentru că acest exercițiu este cel mai important test, de la independență încoace, pe care țara noastră va trebui sa-l treacă.

-Domnule Ambasador, Ion Stavila, Estonia s-a integrat în UE pe parcursul a 7 ani, ar putea Republica Moldova să repete aceeași performanță?

-Am fi bucuroși să repetăm aceeași performantă, dar eu, dau drept exemplu Finlanda, care a avut cel mai scurt parcurs de negocieri-un an și nouă luni. Deci, se poate și mai repede.

Autor: Veronica Scorpan

Citește mai mult