Externe

Stoltenberg atenționează Occidentul să nu devină dependent de resursele chineze, așa cum a fost anterior în cazul Rusiei

Occidentul nu ar trebui să-și permită să devină dependent de resursele chineze, așa cum a fost anterior cazul petrolului și gazelor rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Totodată, el a spus că China ar trebui să înceteze să sprijine Federația Rusă în războiul împotriva Ucrainei, dacă va vrea să aibă relații bune cu Occidentul.

Stoltenberg afirmă că Rusia are nevoie de sprijin din partea Chinei, care își alimentează complexul militar-industrial prin furnizarea de bunuri de înaltă tehnologie, inclusiv semiconductori.

„Anul trecut, Rusia a importat din China 90% din microelectronica sa, care este folosită în producția de rachete, tancuri și avioane. China lucrează, de asemenea, pentru a oferi Rusiei capacități și imagini îmbunătățite prin satelit”.

China și-a exprimat dorința de a avea relații bune cu Occidentul, dar, potrivit lui Stoltenberg, este imposibil să alimentezi războiului rusesc în Ucraina și să ai relații bune cu Occidentul.

Secretarul general al NATO i-a avertizat, de asemenea, pe aliații occidentali să nu devină la fel de dependenți de China pe cât sunt ei de Rusia.

„În trecut, am făcut o greșeală devenind dependenți de petrol și gaze rusești. Nu trebuie să repetăm ​​această greșeală cu China. Dependența de banii, materiile prime și tehnologiile sale ne face vulnerabili”, a subliniat Stoltenberg.

Recent, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a acuzat China că ajută Rusia să-și atingă obiectivele militare în Ucraina, întrucât Beijingul continuă să vândă bunuri militare.

Anterior, secretarul de stat american Anthony Blinken a criticat China pentru că sprijină industria de apărare a Rusiei, spunând că Beijingul este în prezent principalul furnizor de componente critice pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va efectua o vizită China în luna mai. Aceasta ar putea fi prima călătorie a lui Putin în străinătate după ce și-a asigurat cel de-al cincilea mandat la alegerile prezidențiale din martie, considerate nelegitime, inclusiv de APCE.

Citește și: În Rusia a început maratonul pentru alegerea lui Putin. Cine sunt contracandidații de fațadă

Citește și: Reacțiile liderilor internaționali, după realegerea lui Putin: „Nu există legitimitate în această imitație de alegeri”

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult