Justiție

UPDATE: Guvernul anunță care ar urma să fie noul sediu al Procuraturii Anticorupție

Fostul sediu al Procuraturii Generale, care în prezent este folosit de Autoritatea Națională de Integritate și de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ar putea fi oferit Procuraturii Anticorupție, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Discuțiile sunt în desfășurare pentru a identifica soluții optime care să respecte interesele și continuitatea activității tuturor instituțiilor implicate”, a spus Daniel Vodă.

Știrea inițială:

Procuratura Anticorupție nu a fost informată despre identificarea unui nou sediu, conform răspunsului oferit pentru Teleradio-Moldova. Anunțul vine în contextul declarațiilor președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Acesta a afirmat că a fost găsit un spațiu pentru PA, însă a refuzat să dezvăluie locația. Reprezentanții Guvernului nu au răspuns solicitărilor noastre pentru clarificări.

Despre lipsa unui spațiu suficient pentru angajații Procuraturii Anticorupție se vorbește de mai mult timp în spațiul public. Șefa instituției, Veronica Dragalin, a menționat anterior că pentru buna desfășurare a activității procurorilor trebuie, inclusiv, un nou sediu, de aproximativ 1500 de m2.

Potrivit ZDG, Procuratura Anticorupție (PA) ar urma să ocupe fosta clădire a Procuraturii Generale, care, în prezent, ține loc de sediu pentru Autoritatea Națională de Integritate și pentru Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor.

În prezent, PA împarte același sediu cu Centrul Național Anticorupție, iar în raportul său pentru 2023, Veronica Dragalin a declarat că o prioritate pentru anul 2024 este obținere unui sediu pentru PA.

Mai multe edificii ale instituțiilor publice au fost analizate pentru a servi drept sediu pentru Procuratura Anticorupție (PA). Printre acestea se numără clădirea veche și neterminată a Procuraturii Generale, situată pe strada Alexandru cel Bun din capitală. De asemenea, s-a luat în considerare aripa dreaptă a sediului Procuraturii Generale.

Un alt sediu care a ajuns în vizor a fost și cel al Academiei de Științe a Moldovei, însă comunitatea academică s-a opus categoric acestei idei. O altă opțiune a fost și clădirea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” sau sediul fostei Universități din Tiraspol, fapt care a generat controverse în societate.

Citește și:

„Vor fi rugați politicos să elibereze clădirea”. Igor Grosu anunță că a fost identificat un nou sediu pentru Procuratura Anticorupție

Blocaj la Procuratura Anticorupție: Veronica Dragalin se plânge pe lipsă de resurse umane și spații necesare

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult