Atacul ucrainean asupra sistemului de rachete rusesc // Sandu-Valentin Mateiu: „Acțiunea este militară, dar are și un puternic impact politic”
Kievul a anunțat un atac asupra unui sistem de rachete situat pe teritoriul rus, utilizând arme occidentale. Acțiunea este militară, dar are și un puternic impact politic, a explicat comandorul în rezervă Sandu-Valentin Mateiu pentru „Teleradio-Moldova”. Expertul militar consideră că, deși anumiți propagandiști ruși sugerează că Moscova ar putea recurge la arma nucleară după astfel de atacuri, acest scenariu este improbabil. În schimb, forțele tactice nucleare ale Federației Ruse vor fi implicate demonstrativ în anumite exerciții.
„Folosirea armamentului american împotriva obiectivelor militare rusești de pe teritoriul Federației Ruse a apărut după ofensiva rusească de la Harkov, pentru că până atunci ucrainenii loveau obiective militare rusești de pe teritoriul ucrainean ocupat de Federația Rusă. Imediat cum au avut aprobarea ucrainenii au început să lovească. Cum va arăta această campanie, cred că va semăna cu cea din Crimeea, unde ucrainenii au lovit mai întâi sensorii, sistemele de apărare antiaeriană, iar după aceea au început să lovească sistematic obiective militare importante de la aerodrmuri până la depozite, baza navală de la Sevastopol. Așa au început și aici, au lovit am văzut un radiolocator lovit, o baterie S400, S300 și cred că aceste acțiuni vor continua”.
Rusia întâmpină dificultăți, deoarece Moscova a adoptat o strategie bazată pe diplomația amenințării. Mesajele transmise public către Washington avertizează că, în cazul în care Ucraina primește aprobarea de a folosi armamentul american împotriva viitorilor militari americani de pe teritoriul Federației Ruse, vor exista reacții, mai spune Sandu-Valentin Mateiu.
Totodată, mai spune comandorul în rezervă, Rusia va căuta acțiuni asimetrice împotriva Ucrainei, intensificând probabil bombardamentele asupra infrastructurii critice și militare, însă este puțin probabil să folosească arma nucleară.
„Cred că Rusia va căuta acum anumite acțiuni asimetrice, să lovească în Ucraina, probabil că vor intensifica campania de bombardament strategic împotriva obiectivelor importante din infrastructura critică și militară din adâncimea teritoriului ucrainean, dar probabil nu se va depăși pragul nuclear, în sensul în care Rusia să folosească arma nucleară”.
Însă, îngrijorarea principală la acest nivel este legată de credibilitatea amenințării cu utilizarea armelor nucleare.
„Probabil vor mai fi ceva demonstrații, exerciții nucleare, în sensul în care forțele nucleare tactice vor fi demonstrativ implicate în exercițiile, dar nu vom avea parte de vreo explozie nucleară. Rusia este semnatara unui acord ca și celelalte puteri nucleare cunoscute a unui acord care se obligă să nu efectueze teste nucleare. De aceea, nu știu dacă în acest moment, Rusia nu va trece acest prag acum, dar va lua măsuri de răspuns pentru că este un moment critic. Războiul a ajunge în Rusia. Rusul nu simțea războiul acasă decât firește în tragedia sicriilor care vin cu mult mai mulți tineri ruși decât au fost uciși pe vremea Uniunii Sovietice în Afganistan”.
Forțele ucrainene au anunțat că au lovit un sistem de rachete rusești S-300, folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, scrie CNN. Atacul s-a produs după ce mai multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, au eliminat restricțiile privind modul în care poate fi utilizat armamentul trimis Ucrainei.
Citește și:
Biden a autorizat Kievul să lovească ținte din Rusia, dar numai în zona regiunii Harkov
Danemarca permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 împotriva țintelor militare din Rusia