SINTEZA ECONOMICĂ// Executivul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030; numărul de turiști care vizitează R.Moldova, în creștere; a fost lansată aplicația EVO
Inflația anuală a scăzut ușor și a ajuns la 3,3% în luna mai, având un impact direct asupra puterii de cumpărare a populației. Datele Biroului Național de Statistică relevă că prețurile au crescut cel mai mult la produsele nealimentare, cu aproximativ 7 la sută, iar la cele alimentare cu 4,2%. Totodată, serviciile oferite populației s-au ieftinit cu 3,8 la sută.
Executivul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030
Autoritățile își doresc o creștere economică accelerată, crearea unui mediu prietenos pentru antreprenori și investitori, dar și stimularea industriei inovatoare. În acest sens, Executivul a aprobat săptămâna trecută Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030. Aceasta țintește o creștere anuală a Produsului Intern Brut de 8%, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. În același timp, experții precizează că pentru implementarea acestei strategii sunt necesare investiții substanțiale în dezvoltarea infrastructurii, reducerea birocrației și eradicarea corupției.
Autoritățile anunță despre lansarea aplicației guvernamentală EVO, portofelul digital de acte
După un an de la anunțarea inițiativei, săptămâna trecută a fost lansată aplicația guvernamentală EVO, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba la cel mai mare eveniment digital al țării – Moldova Digital Summit. EVO, sau portofelul digital de acte, e mai mult decât o simplă aplicație, aceasta înglobează cele mai importante servicii publice în telefonul mobil.
Salariile cadrelor didactice ar trebui majorate cu 100-200% pentru a soluționa problema locurilor vacante, susține o fostă secretară de stat
Din cei aproape o mie de studenți cu studii în pedagogie, doar unul din trei alege să predea în școli, iar după ce primesc indemnizația, unul din 10 pleacă din sistem pentru că misiunea este dificilă, a precizat fosta secretară de stat de la Ministerul Educației și Cercetării Natalia Grîu, pentru Moldova 1.
Tiraspoltransgaz s-a înregistrat la ASP și a deschis conturi în băncile din Chișinău
Compania Tiraspoltransgaz, care distribuie gaze naturale consumatorilor din regiunea transnistreană, s-a înregistrat la Agenția Servicii Publice și a deschis conturi în băncile din Chișinău pentru a face tranzacții cu Vestmoldtransgaz, a declarat secretarul de stat Constantin Borosan la emisiunea „Indicator economic” de la Radio Moldova.
Tarifele la apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea crește cu 38%
Serviciile de apă și canalizare în Municipiul Chișinău s-ar putea scumpi cu aproape 38%. Întreprinderea Apă Canal Chișinău a solicitat Agenției Naționale de Reglementare în Energetică să majoreze tariful pentru apă și canalizare până la 22,22 lei pentru un metru cub.
Tariful pentru energia termică și electrică, produsă de Termoelectrica, ar putea fi redus
Tarifele la energia termică și cea electrică achitate de consumatorii din capitală ar putea scădea. S.A. Termoelectrica a cerut Agenției pentru Reglementare în Energetică reducerea tarifului la căldură cu aproximativ 141 de lei, iar la lumină cu 30 de bani per kWh. Astfel, tariful solicitat de Termoelectrica este de 1997 de lei pentru o gigacalorie în cazul energiei termice și 2,18 bani pentru un kWh la energia electrică.
Numărul de turiști care vizitează țara noastră, în creștere
Republica Moldova este vizitată în fiecare an de tot mai mulți turiști, iar cea mai mare parte sunt din Ucraina și România. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-martie, cazările au crescut cu 62%, ajungând la 52 de mii de vizitatori din țări străine. Totodată, durata medie de ședere a unui turist a fost de 3,7 zile.
Emisiunea „Sinteza Economică” poate fi ascultată în fiecare zi de marți de la 19:35, dar și pe siteul Radio Moldova.