Agricultorii amenință cu proteste masive. Bolea: Politica „izolaționistă” poate duce la interdicții de export din partea altor state
Politicile „izolaționiste” privind importul de mărfuri ar putea avea efecte negative pentru producătorii din Republica Moldova, în special pentru cei care exportă produsele. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în contextul în care fermierii cer prelungirii măsurilor de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina. Agricultorii solicită întrevederi în regim de urgență cu autoritățile și au precizat că își rezervă dreptul de a protesta.
Majoritatea produselor agricole din Republica Moldova sunt destinate pentru export, iar agricultorii nu au de ce să-și facă griji în privința importului din Ucraina, a explicat oficialul la o emisiune de la N4.
„Ca să înțeleagă lumea ce înseamnă importuri, comparativ cu cât producem noi: au fost importate în jur de 8000 de tone de floarea-soarelui și noi am produs 800.000 de tone. Republica Moldova este un stat exportator, noi nu suntem stat importator”, a declarat Vladimir Bolea.
Oficialul a mai explicat că asemenea restricții ar putea afecta agricultorii care își exportă marfa.
„Ne bucurăm pentru producătorii noștri agricoli care fac export și marea majoritate fac export. Și atunci când tu începi o politică izolaționistă atât de severă și tu nu ai la bază nici un fel de calcul, decât niște emoții, atunci te poți trezi cu interdicții la exporturi din partea tuturor celor state. Noi încă nu suntem țară membră a Uniunii Europene și pentru fermierii și agricultorii din Uniunea Europeană nu este nici o diferență dintre producătorul din Republica Moldova și cel din Ucraina. Trebuie să fim foarte atenți în declarațiile pe care le facem”, a remarcat ministrul Agriculturii.
Precizăm că Asociația Forța Fermierilor a solicitat joi, 27 iunie, întâlnire în regim de urgență cu prim-ministrul Dorin Recean și Comisia Parlamentară pentru Agricultură a Parlamentului „cu scopul discutării subiectului prelungirii măsurilor de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.”
„Prelungirea acestui instrument de import controlat este vital pentru supraviețuirea agricultorilor mici și mijlocii din satele Moldovei. Experiența anului trecut, când Guvernul a aplicat cu mare întârziere această măsură le-a provocat agricultorilor locali pierderi enorme, estimate la peste 2 miliarde de lei. Situația lor financiară fiind una extrem de critică la moment”, se menționează în comunicatul Asociației.
Agricultorii solicită prelungirea importului controlat de cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina, iar în cazul ignorării acestui apel de către Guvern și Parlament vor fi organizate proteste masive.