Calendarul Zilei // La 9 august 1945, peste trei zile după Hiroshima, un alt oraș nipon, Nagasaki a fost devastat de o bombă atomică lansată de americani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 9 august.
1173: A început construcția Turnului înclinat din Pisa. Turnul a fost planificat ca o clopotniță. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, din cauza proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. Timp de o sută de ani construcția a fost stopată. Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. Proiectul a fost afectat de întreruperi, pe măsură ce inginerii căutau soluții la problema de înclinare, dar turnul a fost în cele din urmă finalizat în secolul al XIV-lea. Scările în spirală duble aliniau interiorul turnului, cu 294 de trepte care duceau de la sol la camera clopotniței. În următoarele patru secole au fost instalate cele șapte clopote ale turnului. Cel mai mare cântărea mai mult de 3.600 kg. Astăzi turnul se înclină cu 3,97 grade față de axa sa verticală, care este de aproximativ 4 metri. În decembrie 2001 turnul a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.
1483: Deschiderea Capelei Sixtine din Roma.
1810: Napoleon anexează Westfalia ca parte a Primului Imperiu Francez.
1941: A fost adoptată Carta Atlanticului.
1942: Liderul indian, Mahatma Gandhi, este arestat în Bombay de forțele britanice.
1945: Orașul japonez Nagasaki este devastat după ce o bombă atomică, a fost aruncată de americani, la ora locală 11:02. Fat Man, era a doua bombă atomică folosită împotriva Japoniei după Little Boy, detonată cu trei zile înainte deasupra orașului Hiroșima, la 6 august. Aceste 2 bombe au dus la capitularea necondiționată a Japoniei, aliatul Germaniei naziste în cel de al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945. Bomba cântărea 4.600 kg, avea o lungime de 3,2 metri și un diametru de 1,5 metri, precum și o putere de explozie de 21 de kilotone TNT. Cu toate că bomba a avut o deviație de aproximativ 2 km, a fost distrus mai mult de jumătate din oraș. 39.000 de oameni au fost omorâți pe loc, iar peste 25.000 au fost răniți.
1965: Singapore devine unicul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa.
1974: Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte.
1990: Anexarea Kuweitului de către Irak este declarată nulă de către Consiliul de Securitate al ONU.
1993: La vârsta de 56 de ani, a decedat poetul și omul politic, Ion Vatamanu. Este o persoană marcantă în istoria țării noastre. În 1990 a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și desemnat președinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură și Culte. A semnat Declarația de Independență a Republicii Moldova. Ion Vatamanu a publicat sute de lucrări științifice în domeniul chimiei analitice. Între anii 1989-1991, împreună cu poeta Leonida Lari asigură conducerea ziarului Glasul, primul ziar în grafie latină din perioada postbelică în Republica Moldova. Mai târziu a deținut poziția de director al revistei Columna.
1999: Președintele rus, Boris Elțîn, îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Putin ca prim-ministru al Rusiei.
2020: Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaselea mandat de președinte al Belarusului cu un scor de aproximativ 80%.
Sărbători:
La 9 august este marcată, Ziua Internațională a Popoarelor Indigene. Conform estimărilor, pe întreg mapamondul sunt aproximativ 370 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state, care vorbesc peste 7.000 de limbi și reprezintă circa 5.000 de culturi diferite. Astăzi, UE sărbătorește reziliența popoarelor indigene și diversitatea dinamică a culturilor lor. Declarația Națiunilor Unite pentru drepturile popoarelor indigene, a fost adoptată la 13 septembrie 2007, de către Adunarea Generală a ONU.
Ziua internațională a iubitorilor de cărți.
Ziua Internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor.