Social

Calendarul Zilei // 117 ani de la moartea renumitului arhitect Alexandru Bernardazzi

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 14 august.

1880: Se finalizează construcția Catedralei din Köln. Cunoscută oficial sub numele de Catedrala Sfântul Petru și Sfânta Maria, este unul dintre cele mai impresionante și renumite edificii religioase din lume. Construcția catedralei a început în anul 1248, dar lucrările au fost întrerupte în rândurile repetate și au durat până în anul 1880, când catedrala a fost în sfârșit finalizată. Astfel, construcția a durat aproximativ 632 de ani. Catedrala din Köln a fost construită de către meșteri și artizani anonimi, iar finanțarea proiectului a provenit în principal din contribuții ale credincioșilor și ale funcționarilor bisericii. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, mai multe familii și autorități locale au susținut financiar construcția. Lucrările de construcție au fost adesea întrerupte și au suferit întârzieri din cauza unor războaie, epidemii, dificultăți financiare. Catedrala a fost cea mai înaltă clădire din lume din 1880 până la finalizarea Monumentului Washington în 1884. Catedrala din Köln primește un număr impresionant de vizitatori în fiecare an, în medie peste 6 milioane de oameni vizitează catedrala. Este una dintre cele mai populare destinații turistice din Germania.

1893: Franța devine prima țară care introduce numere de înmatriculare auto.

1914: Se închide mina de diamante de la Kimberley, Africa de Sud.

1941: Se semnează Carta Atlanticului, prin care Anglia și SUA și-au declarat țelurile politice comune. URSS a aderat la principiile cartei în septembrie 1941.

1947: S-a realizat împărțirea Indiei, prin constituirea Pakistanului independent. Era colonialismului se apropia de sfârșit, iar Imperiul Britanic pierdea cea mai importantă „perlă” a lanțului său colonial, India. În anul 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mahatma Gandhi a lansat mișcarea „Quit India”, moment în care a cerut cu insistență sfârșitul conducerii britanice. Ca urmare a implicării Indiei în cel de-al Doilea Război Mondial, când 2,3 milioane de soldați indieni au luptat alături de englezi, Marea Britanie a promis Indiei independența odată cu finalizarea războiului. India a rămas dominion britanic până în 1950, când și-a elaborat propria constituție, în timp ce Pakistanul a fost sub conducerea Regelui George al VI-lea până în anul 1956. În anul 2008, India și Pakistan deschid prima rută comercială în 60 de ani de libertate, de-a lungul regiunii disputate Kashmir.

1980: Lech Wałęsa conduce greva de la șantierul naval din Gdańsk, Polonia.

2000: Țarul Nicolae al II-lea și câțiva membri ai familiei imperiale, asasinați în anul 1918 de către bolșevici, sunt canonizați de către sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse.

2003: O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei. Aproximativ 50 de milioane de oameni nu au electricitate.

2013: Apare rețeaua de mesagerie TELEGRAM

2015: Ambasada SUA la Havana, Cuba se redeschide după 54 de ani de pauză.

2021: Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit sud-vestul Haitiului , ucigând cel puțin 2.248 de persoane și provocând o criză umanitară

2023: Fostul președinte american Donald Trump este acuzat în Georgia, pentru că a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020 în acel stat.

Au decedat:

1907: Renumitul arhitect, Alexandru Bernardazzi. Potrivit testamentului, a fost înmormântat la Chișinău, alături de mama sa. A fost fiul arhitectului elvețian Giuseppe Bernardazzi, cel care a construit orașul Pyatigorsk. Dinastia Bernardazzi, originară din Elveția, s-a stabilit în sudul Rusiei pe timpul împăratului Alexandru I. Din 1850 Alexandru Bernardazzi a fost numit într-o funcție tehnică în cadrul comisiei pentru construcții și drumuri din Basarabia. Între 1856–1878 a fost arhitectul Chișinăului, lucrând la amenajarea orașului, ocupându-se în special de trasarea și pavarea străzilor. A participat la amenajarea actualului parc „Ștefan cel Mare”. A avut circa 30 de proiecte în Chișinău, între care: Clădirea judecătoriei, Turnul de apă, Biserica Sfântul Pantelimon, Biserica Armenească. Potrivit wikipedia, Bernardazzi a mai proiectat capela catolică, stațiile căii ferate Tighina–Galați, porturi militare pe Dunăre, în apropiere de Reni, a participat la lucrările efectuate la cetatea Tighina, a proiectat poduri peste Nistru și Dunăre și biserica mănăstirii Noul Neamț de la Chițcani.

1984: Dramaturgul Vasile Lovinescu.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult