De ce continuă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina?
Armata ucraineană, în cursul ofensivei sale în regiunea rusă Kursk de la graniță, a preluat și controlul asupra localității Sudja, unde se află și stația de măsurare a gazelor, pe traseul ultimei conducte care mai transportă gaz din Rusia în Europa, prin Ucraina. Au existat temeri că tranzitul ar putea fi oprit brusc, în cursul acestei ofensive, dar fluxul este normal. Ucraina nu are nevoie de Sudja pentru a bloca tranzitul, o poate face propriul sistem de conducte, remarcă AP.
Kievul a anunțat deja că, de la sfârșitul anului, nu va mai prelungi acordul de tranzit cu Gazprom, deși va pierde sume importante din taxele de tranzit plătite în toți acești ani, în pofida războiului, de gigantul rus.
Aproximativ 3% din importurile de gaze ale Europei trec prin Sudja, o parte din cele aproximativ 15% din importurile care au venit din Rusia anul trecut. Clienții principali din UE sunt Ungaria, Slovacia și Austria.
Regiunea transnistreană primește și ea gaze prin aceasta conductă. Cantitatea totală de gaze cumpărate de Chișinău de la Gazprom este furnizată Centralei de la Cuciurgan, care în schimb aprovizionează malul drept al Nistrului cu electricitate mai ieftină.
Spre deosebire de petrol, gazele rusești nu au făcut obiectul sancțiunilor UE, dar țelul Uniunii Europene este să renunțe la toate importurile de energie fosilă din Rusia până în 2027.
Austria și-a mărit importurile de gaze rusești de la 80% la 98% în ultimii doi ani. Italia a renunțat la importurile directe, dar primește gaz de origine rusă prin Austria. România și Ungaria au încheiat acorduri cu Turcia, care importă însă gaze din Rusia.
„Gazul rusesc este spălat prin Azerbaidjan și Turcia pentru a satisface cerințele europene ridicate în continuare”, spune pentru AP o expertă a Institutului Regal de Afaceri Internaționale din Londra.