În ciuda restricțiilor impuse de autorități, numărul fumătorilor continuă să crească în R. Moldova
Pentru a combate problema fumatului, autoritățile își propun să introducă, pe lângă amenzi, un control mai riguros asupra produselor din tutun. Statisticile arată o creștere continuă a numărului de fumători în Republica Moldova, fenomen în mare parte cauzat de taxe și prețurile mici ale țigărilor, atât clasice cât și electronice. Majoritatea cetățenilor subliniază că, deși există reglementări antifumat în spațiile publice, acestea sunt adesea ignorate, iar mulți fumători sunt sancționați doar cu avertismente.
Luna trecută Guvernul a votat proiectul cu privire la controlul tutunului, introducând interdicții privind fumatul, inclusiv al țigaretelor electronice, în toate spațiile publice deschise, inclusiv în preajma stațiilor de așteptare a transportului public, pe terasele cafenelelor, restaurantelor și în zonele de agrement.
Deși au fost adoptate și anterior unele măsuri privind fumatul în spațiul public, oamenii spun că schimbările legislative ar trebui să fie mult mai stricte, mai ales în reglementarea fumatului în rândurile minorilor. Totodată, aceștia spun că țigările electronice sunt la fel de nocive, iar fumatul în spațiul public a acestora deranjează.
„Este un lucru care dăunează în primul rând persoanei care practică și celor din jur, personal nu fumez și îi sătui și pe alții să facă la fel”; „Deși s-a interzis, nu se face nimic”; „Ar trebui interzisă vânzarea țigărilor”; „Să fumeze unde doresc, numai nu în spațiile publice, au spus oamenii.
Directorul-adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a explicat că numărul mare de fumători se datorează prețurilor mici la produsele de tutun, precum și a insuficienței de acțiuni ferme din partea autorităților. De asemenea el a spus, că urmează să fie luate măsuri mai dure privind controlul țigaretelor.
„Dacă vorbim de spații, nu sunt incluse toate tipurile de spații. Nu este interzis să fumezi pe stradă, nu este interzis în parcuri. Noi vom continua lucrul în comisiile parlamentare, fiindcă acest fenomen nu poate continua”, a spus directorul adjunct ANSP.
Precizăm că persoanele fizice care vor fuma în spațiile interzise vor fi amendate cu până la 2.250 de lei sau obligate să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității. Pentru agenții economici și persoanele juridice, amenzile vor fi mai mari și pot ajunge la 15 mii de lei, iar, în unele cazuri, acestea pot fi private de dreptul de a desfășura anumite activități pentru o perioadă de la 6 luni până la un an. Modificările legislative urmează să fie implementate treptat, după 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, până în anul 2027, în cazul prevederilor care stabilesc cerințe noi pentru etichetarea produselor și ambalajelor.